- Presidenten er ikke depressiv

Afghanistans president Hamid Karzai viser frem en finger med blekk etter å ha avlagt sin stemme i det afghanske parlamentsvalget lørdag 18. september. Foto: Scanpix/AP.
Afghanistans president Hamid Karzai viser frem en finger med blekk etter å ha avlagt sin stemme i det afghanske parlamentsvalget lørdag 18. september. Foto: Scanpix/AP.

Kontoret til Afghanistans president Hamid Karzai slo torsdag tilbake mot påstander i en ny bok om at han er manisk depressiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentkontoret kaller påstandene provoserende og et angrep på presidentens integritet.


Påstandene blir fremmet i boken «Obamas kriger» av den legendariske amerikanske journalisten Bob Woodward, som sier sykdommen og dens behandling bidrar til Washingtons engstelse for presidenten.

- Han tar medisiner, han tar ikke medinsiner, sier den amerikanske ambassadøren til Afghanistan, Karl Eikenberry, i boken, ifølge en forhåndsberetning i Washington Post mandag.

Avisen skriver at Karzai ifølge amerikanske etterretningsrapporter har blitt diagnostisert som manisk depressiv.

Karzais talsmann sier beskyldningene i boken «ikke er nye» og trekkes frem «hver gang president Karzai har tatt stilling i spørsmål som berører Afghanistans nasjonale interesser».

- Kommentarene om presidenten er svært provoserende, sier Karzais talsmann Waheed Omer til AFP.

- Ikke nye påstander

- Denne typen bemerkninger er ikke nye. De har sine røtter i president Karzais holdning til spørsmål om Afghanistans nasjonale interesser, og hver gang han har tatt stilling har det kommet angrep mot hans personlige integritet, sier Omer.

- President Karzai er i god behold, tar ingen medisiner hverken mot depresjon eller andre plager, sier Omer.

President Barack Obamas administrasjon har hatt et urolig forhold til Karzai. I fjor utfordret de ham etter anklager om korrupsjon og valgfusk i valget der han ble gjenvalgt for en andre periode.

Den offentlige kritikken har plaget Karzai, som har vakt oppmerksomhet i vestlige hovedsteder ved å anklage utledninger for valgsvindel og snakket om å slutte seg til Taliban, som har drevet en voldelig opprørskampanje mot hans regjering i nærmere ni år.

Tviler på Karzai

Eikenberry, tidligere den øverstkommanderende amerikaneren i Afghanistan, er kjent for å nære tvil om Karzai. I en diplomatisk beskjed som ble lekket i fjor skrev Eikenberry at Karzai «ikke var en tilstrekkelig strategisk partner», og stilte spørsmål ved planene om å øke antall amerikanske soldater i landet.

Obama besluttet i fjor å beordre ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan, men også å sette et mål om å overlate sikkerhetsansvaret til lokale styrker innen midten av 2011, slik at amerikanske styrker kan begynne sin tilbaketrekking.

Woodwards bok skisserer dype uenigheter mellom Det hvite hus og Pentagon, der de militære ønsket flere soldater da Obama kom til makten.

Peter Galbraith, en tidligere FN-utsending til Afghanistan som fikk sparken i fjor etter å ha kommet med påstander om valgfusk, trakk i fjor også Karzais mentale helse i tvil.


Personvernpolicy