Raftoprisen til meksikansk biskop

José Raúl Vera López fra Mexico, Raftopris-mottaker 2010, velsigner mennesker i Parras de la 
Fuente, Mexico, 08.10.2008.
José Raúl Vera López fra Mexico, Raftopris-mottaker 2010, velsigner mennesker i Parras de la Fuente, Mexico, 08.10.2008.

José Raúl Vera López blir sett på som en av de modigste kritikerne av menneskerettighetsbrudd i dagens Mexico

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raftoprisen

Professor Thorolf Raftos Minnepris er en pris som utdeles av Thorolf Raftos Stiftelse for Menneskets Rettigheter til enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som kjemper for ideer og prinsipper som underbygger FNs charter om menneskerettighetene. Thorolf Rafto var professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole.

Raftoprisen deles ut hvert år den første søndagen i november på Den Nationale Scene i Bergen.

Raftoprisen har vært delt ut hvert år siden 1987, og har etter hvert oppnådd stor internasjonal oppmerksomhet og prestisje. Prisen blir gitt til personer, grupper eller organisasjoner som ikke er kjent på verdensbasis. Meningen er å skape fokus rundt dem slik at arbeidet de gjør blir lettere. Fire av vinnerne eller sakene som har fått Raftoprisen, er senere blitt tildelt Nobels fredspris: Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta, Kim Dae-jung, Shirin Ebadi.

(Kilde: wikipedia)

José Raúl Vera López (65 år), katolsk biskop i Saltillo, Mexico, tildeles Raftoprisen 2010 for sin kamp for menneskerettigheter og sosial rettferdighet. Priskomiteen sier i en pressemelding at han får prisen fordi han er en kompromissløs kritiker av maktovergrep og en fryktløs forsvarer av migranter, urfolk og andre utsatte grupper i det meksikanske samfunnet.

Raftostiftelsen sier at de med denne prisen ønsker å sette søkelyset på den dramatiske og stadig forverrede menneskerettighetssituasjonen i Mexico, hvor myndighetens forsøk på å kontrollere den økende volden har ført til en militarisering av samfunnet som ytterligere har forverret menneskerettsituasjonen.

Biskop José Raúl Vera López karakteriseres som en av de modigste kritikerne av menneskerettighetsbrudd i dagens Mexico. Med fare for egen sikkerhet taler han høyt og uredd om brudd på menneskerettigheter, maktmisbruk, korrupsjon og manglende rettsikkerhet.

Anklaget politiet

I et intervju med Frontera NorteSur i mars 2010 anklaget Raúl Vera meksikanske politimenn og representanter for Det nasjonale migrasjonsinstituttet for å være involvert i et kriminelt nettverk som kidnapper migranter på vei til USA og torturerer ofrene til å avsløre navn og telefonnumre til slektninger. Deretter kreves løsepenger på 6 000–8 000 USD. Dersom familien ikke kan betale, tvinges ofrene til å selge organer fra kroppene sine.

Siri Gloppen, leder i Raftostiftelsens priskomite, offentliggjorde prisvinneren kl. 10.00 i formiddag på Raftohuset.

Raftoprisen deles ut søndag 7.november 2010, kl. 18.00-19.30 på Den Nationale Scene i Bergen.Les utdrag av Raftostiftelsens begrunnelse her.

Personvernpolicy