Utviklingshemmede ble lobotomert i Danmark

Fra 1947 til 1983 ble utviklingshemmede systematisk utsatt for lobotomi i Danmark. Flere barn døde av operasjonen, ifølge ei ny bok.

Forberedelser til en hjerneoperasjon i 1947. Arkivfoto: Scanpix

Forberedelser til en hjerneoperasjon i 1947. Arkivfoto: Scanpix

Over 300 utviklingshemmede ble operert ved Rigshospitalet i København og Kommunehospitalet i Århus, skriver Kristeligt Dagblad. Det kommer fram i boka «Det hvite snit» av historiker Jesper Vaczy Kragh.

– Det som foregikk med de utviklingshemmede, var faktisk verre enn det som foregikk i psykiatrien. Blant annet utførte man mange operasjoner på barn, helt ned til seksårsalderen, sier Jesper Vaczy Kragh.

Ifølge ham ble inngrepene gjennomført tilsynelatende uten hensyn til at barnas hjerner ikke var fullt utviklet.

Leder Sytter Kristensen i LEV, den danske landsforeningen for utviklingshemmede og pårørende, er dypt sjokkert.

– Jeg kjente ikke til omfanget og den totale mangelen på rettssikkerhet. Det er utvist respektløshet i et omfang som vi ikke trodde var mulig etter annen verdenskrig, sier hun.

Danmarks helseminister Bertel Haarder sier det med nåtidas øyne er nesten ubegripelig at man tok slike sjanser med lobotomi.

– Forklaringen er at man i lang tid ikke så på utviklingshemmede og psykisk syke som likeverdige mennesker. Man så deres liv som verdiløse, sier han.

I 1983 ble lobotomi forbudt i Danmark.

«Det hvide snit» utkommer i oktober. (©NTB)

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden