Fritas fra taushetsplikt i Treholt-saken

Justisminister Knut Storberget (Ap) signaliserer at taushetsplikten vil bli opphevet for alle tjenestemenn og – kvinner som eventuelt skal forklare seg om Treholt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har allerede opphevet taushetsplikten for sine tjenestemenn og tjenestekvinner som eventuelt skal forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen eller andre instanser som gransker påstandene som er kommet fram i Treholt-saken, skriver Aftenposten.

Et tilsvarende fritak er imidlertid ennå ikke gitt til eventuelle statsansatte i andre etater som kan sitte på opplysninger som kan være bundet av taushetsplikt, men justisministeren sier i en SMS til avisen at han vil ha alt på bordet:

– Jeg forutsetter at eventuelle hindringer for å gi forklaring til rett instans ryddes av veien, slik at man kan komme til bunns i denne saken.

Professor i strafferett ved Universitetet i Oslo, Ståle Eskeland, mener at regjeringen ganske enkelt bør oppheve taushetsplikten en gang for alle, for alle som har hatt befatning med Treholt-saken.

Han sier at det rent formelt neppe er behov for en slik lettelse dersom den enkelte skal forklare seg for kommisjonen om straffbare forhold, fordi taushetsplikten ikke omfatter straffbare forhold.

– Men for å rydde enhver tvil av veien, bør regjeringen likevel frita dem for taushetsplikt, sier Eskeland. (©NTB)

Personvernpolicy