FN: Israel brøt internasjonal lov i Gaza-raid

På bildet vises hvordan israelske spesialstyrker bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara. Foto: Scanpix.
På bildet vises hvordan israelske spesialstyrker bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara. Foto: Scanpix.

Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene da det angrep en konvoi med nødhjelp til Gaza i mai, fastslår FNs menneskerettighetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten slår fast at det finnes «klare bevis som støtter rettslig forfølgelse» av Israel i henhold til den fjerde Genevekonvensjonens artikkel 147, som blant annet omfatter forsettlig drap og tortur.

Atferden til det israelske militæret og andre mot passasjerene på skipet var ikke bare ute av proporsjoner, men viste også fullstendig unødvendig og utrolig vold, heter det i en rapport fra rådet.

Ni personer, alle tyrkere, ble drept i raidet på fartøyet Mavi Marmara 31. mai. Det israelske raidet ble møtt med massiv internasjonal fordømmelse.

Granskningskommisjon til FNs menneskerettighetsråd ble nedsatt i juni.

I tillegg utnevnte FNs generalsekretær Ban Ki-moon en internasjonal kommisjon som skal granske hva som skjedde da Israel bordet en internasjonal konvoi med nødhjelp til Gaza.

Kommisjonen ledes av New Zealands tidligere statsminister Geoffrey Palmer. De øvrige medlemmene er Colombias avtroppende president Alvaro Uribe, samt representanter for Israel og Tyrkia.

Den israelske regjeringen har sagt at den vil samarbeide med kommisjonen. (©NTB)

Personvernpolicy