Finner «utdødde» frosker

Omaniundufrosken er så godt kamuflert, med sine fluoriserende flekker på mørkegrønn bakgrunn, at forskerne måtte vente til natten for å kunne identifisere den ved hjelp av dens karakteristiske parringsrop. Til slutt fant de frosken ved en sideelv til Kongoelven i Afrika, omkring 20 år etter at den først ble oppdaget. Foto: Conservation International/ Jos Keilgast.
Omaniundufrosken er så godt kamuflert, med sine fluoriserende flekker på mørkegrønn bakgrunn, at forskerne måtte vente til natten for å kunne identifisere den ved hjelp av dens karakteristiske parringsrop. Til slutt fant de frosken ved en sideelv til Kongoelven i Afrika, omkring 20 år etter at den først ble oppdaget. Foto: Conservation International/ Jos Keilgast.

Etter at Conservation International startet sin jakt på «tapte amfibier» for en måned siden har forskerne allerede funnet tre arter som ikke har vært observert på flere tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakten fortsetter jorden rundt etter 100 amfibiearter man lenge har trodd var utdødd, men som forskerne antar har overlevd i små populasjoner, skriver Conservation International på sine hjemmesider.


Selv om de nye funnene er gledelige setter de også søkelys på den sjokkerende nedgangen i verdens amfibiearter de siste tiårene. Mer enn en tredjedel av alle amfibier er truet med utryddelse.

De tre dyrene man hittil har oppdaget er en meksikansk salamander ingen har sett siden den ble oppdaget i 1941, en frosk fra Elfenbenskysten som sist ble observert i 1967 og en annen frosk fra DR Kongo som ikke har blitt sett siden 1979.

- Dette er fantastiske funn, som kan ha stor betydning for både mennesker og amfibier. Vi vet ikke om studiet av disse dyrene vil kunne gi nye medisinske stoffer, slik andre amfibier har gjort, og minst et av disse dyrene lever i et område som er viktig å beskytte da det er kilde for drikkevann til byområder, sier Dr Robin Moore, som har organisert jakten på de tapte froskene.

- Men disse gjenoppdagede froskene er de heldige. Mange av artene vi leter etter har trolig gått tapt for alltid, sier han.

Personvernpolicy