– Busch er maktarrogant og inhabil

– Busch er maktarrogant og inhabil
– Busch er maktarrogant og inhabil

Arne Treholt er provosert over det han mener er en arrogant holdning fra riksadvokat Tor-Aksel Busch, og er enda mer overbevist om at både Busch og statsadvokat Lasse Qvigstad er inhabile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Selv 20 år etter at jeg slapp ut fra fengselscella, er det ingen vilje til selvransakelse eller ydmykhet fra påtalemaktens side, sier Treholt til Dagbladet, som er på Kypros sammen med Treholt.

Treholt er glad for at riksadvokat Tor-Aksel Busch har bestemt seg for å be Gjenopptakelseskommisjonen om å se på bevisene i saken på nytt, men er samtidig provosert over det han mener er et uttrykk for maktarroganse:

– Jeg ble tråkket på i 25 år, og etter å ha lyttet til Riksadvokaten på pressekonferansen i ettermiddag er både min advokat og jeg enda mer overbevist om at det var viktig å sende en habilitetsinnsigelse. Tonen fra riksadvokaten er en ovenfra-og-ned-holdning og et uttrykk for maktarroganse, sier Treholt.

Vil ha privatetterforskere

Den tidligere byråsjefen i UD har ikke tro på at folk fra politi og påtalemyndighet kan behandle saken på en for ham tilfredsstillende måte.

– Jeg håper kommisjonen vil få inn dyktige privatetterforskere som kan stille kritisk søkelys mot påtalemakten og politiet.

Treholt er tydelig på at inhabilitetsinnsigelsen mot Busch opprettholdes, og varsler at han og advokat Stabell vil følge nøye med på Gjenopptakelseskommisjonens arbeid.

Tror på endring

På spørsmål fra Aftenposten.no om han tror bildet av ham som den største spionen i moderne, norsk historie, vil endre seg, svarer Treholt:

– Det føler jeg meg overbevist om. Men vi får ta én ting om gangen. Men skal du dømmes som spion, så må det være lagt fram ugjendrivelige beviser for at det er kompromittert opplysninger som skadet Norges sikkerhet. Det skjedde aldri i min sak. Jeg ble dømt på indisier.

– Gjorde ikke jobben

Treholt mener Riksadvokatens avgjørelse tyder på at kommisjonen ikke gjorde jobben sin da den sist hadde spiondommen på bordet.

– Det er viktig å unngå at man kommer opp i et tilsvarende uføre som vi gjorde ved siste behandling, hvor det i dag er klart at påtalemyndigheten på vegne av politiet la fram helt andre åstedsbilder for kommisjonen enn det som ble lagt fram for retten. Det synes jeg riksadvokat Busch tok svært lett på i dag, sier han på telefon til Aftenposten.no.

Treholt er imidlertid positiv til at kommisjonen i dag har en annen sammensetning enn den hadde for to år siden.

Treholt bor og arbeider i Limassol på Kypros, hvor han er direktør for et finansselskap. (©NTB)

Personvernpolicy