Treholt til Skavlan

Spiondømte Arne Treholt er gjest på programmet Skavlan fredag førstkommende. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Spiondømte Arne Treholt er gjest på programmet Skavlan fredag førstkommende. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag er spiondømte Arne Treholt gjest på sesongens første episode av Skavlan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Treholt er Norges mest omtalte mann for tiden. Han kan ha blitt involvert i en rettsskandale vi kanskje ikke helt ser dimensjonen av, og for oss var det helt naturlig å invitere ham, sier redaksjonsleder Leif Åge Reme i Skavlan-redaksjonen, til NRK.no.


Arne Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han 20. januar 1984 ble arrestert og siktet for spionasje. 20. juni 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. I boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», hevder forfatterne at det såkalte «pengebeviset» i Treholt-saken er forfalsket, og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid. Lørdag fortalte en tidligere spaner i det daværende overvåkingspolitiet overfor Aftenposten at bevis i spionsaken ble fabrikkert. Disse påstandene skal nå etterforskes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrik Skavlan sier han synes det blir spennende å snakke med Norges for tiden mest omtalte mann.

– Jeg var skoleavisredaktør da Treholt ble pågrepet, og har jo helt siden da tenkt at det skulle være et spennende intervju å gjøre. Men kanskje mer spennende i dag enn noensinne, sier han til NRK.no.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker gransking av det såkalte pengebeviset.

Arne Treholt ønsker foreløpig ikke å kommentere dette.

Ifølge Dagbladet, som er på Kypros sammen med Treholt, virket han svært fornøyd med det riksadvokat Tor-Aksel Busch formidlet under pressekonferansen tirsdag. Busch ber nemlig Gjenopptakelseskommisjonen om å se på pengebeviset i Treholt-saken på nytt.

– Jeg vil ikke kommentere saken akkurat nå. Jeg vil se nærmere på saken sammen med min advokat, sier Arne Treholt til Dagbladet.

Treholt bor og arbeider i Limassol på Kypros, hvor han er direktør for et finansselskap.