Går inn for tarmkreftscreening

ANBEFALER SCREENING: Rådsmedlem og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Hans Petter Aarseth har lenge jobbet for å få i gang et pilotprosjekt for tarmkreftscreening. (Arkivfoto: Scanpix)
ANBEFALER SCREENING: Rådsmedlem og divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Hans Petter Aarseth har lenge jobbet for å få i gang et pilotprosjekt for tarmkreftscreening. (Arkivfoto: Scanpix)

Nasjonalt råd for prioritering og kvalitet i helsetjenesten anbefaler tarmkreftscreening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Screening er systematiske undersøkelser for en bestemt sykdom i en befolkningsgruppe.

I Norge har man allerede screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.

Tarmkreft eller kolorektal kreft er ondartede svulster i tykktarmen (kolon) eller endetarmen (rektum).

Svulstene sitter oftest i tykktarmens siste del eller i endetarmen. Kreft i tykktarm og endetarm omtales vanligvis under ett som tarmkreft.

I Norge påvises cirka 2200 nye tilfeller av kolonkreft og ca. 1000 nye tilfeller av rektumkreft hvert år.

De siste 50 årene har man sett en 50 prosents økning i antall tilfeller av tarmkreft i Norge.

Jo eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen.

Lavt inntak av rødt kjøtt, bearbeidede kjøttvarer og fett anbefales. Mye grønnsaker og fysisk aktivitet anbefales som forebyggende tiltak.

Kilder: NHI.no og Kreftforeningen

Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten skulle allerede i april ta stilling til et forslag fra Helsedirektoratet om å gå inn for et prøveprosjekt med tarmkreftscreening i Norge. Avgjørelsen ble da utsatt på grunn av askeproblemene i flytrafikken.

Men i går kom rådet med sin anbefaling, som er å startet opp med tarmkreftscreening, melder Dagens Medisin.

I første omgang er det snakk om å starte et pilotprosjekt med begrenset omfang. Dette for å høste erfaringer før man tilbyr screening til hele landet.

– Tiden er overmoden for å komme i gang, sa rådsmedlem og avdelingsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet på møtet i Oslo ifølge Dagens Medisin.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bedt rådet om å komme med en anbefaling, og nå vil departementet avgjøre om det skal bevilges penger til et slikt prosjekt.

Les også: Vil teste ut tarmkreftscreening

Blod i avføringen

Det finnes flere ulike typer tarmkreftscreening, men det som ligger i forslaget nå omfatter avføringsprøve, der man tester for blod i avføringen.

Dersom testen er positiv skal pasienten tas inn til koloskopi, en undersøkelse der en bøyelig fiberoptisk slange føres inn i tarmen.

Dersom det viser seg underveis at andre metoder enn koloskopi gir bedre resultater, vil man kunne vurdere metodebruken på nytt, understreker Aarseth.

Kan redde opptil 300 liv årlig

Kreftforeningen er svært positiv til tarmkreftscreening, som de mener vil kunne gi gode resultater:

- Tarmkreft er jo en av de store kreftformene, men samtidig er det lite oppmerksomhet på denne kreftformen, har assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei uttalt til ABC Nyheter tidligere.

En beregning gjort av Kunnskapssenteret viser at tarmkreftscreening i Norge kan redde mellom 50 og 300 liv årlig, avhengig blant annet av fremmøteprosenten, alder på dem som screenes og screeningmetode.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

Les også: - Røyking kan gi tarmkreft

Personvernpolicy