Hevder avhoppere har personlige motiver

Den iranske diplomaten Farzad Farhangian har søkt politisk asyl i Norge etter å ha sagt opp sin stilling ved ambassaden i Brussel. Farhangian er den tredje iranske diplomaten i Europa som hopper av for å bli med i opposisjonsbevegelsen mot president Mahmoud Ahmadinejad. Iranske myndigheter mener på sin side at avhopperne kun har personlige motiver, ikke politiske. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
Den iranske diplomaten Farzad Farhangian har søkt politisk asyl i Norge etter å ha sagt opp sin stilling ved ambassaden i Brussel. Farhangian er den tredje iranske diplomaten i Europa som hopper av for å bli med i opposisjonsbevegelsen mot president Mahmoud Ahmadinejad. Iranske myndigheter mener på sin side at avhopperne kun har personlige motiver, ikke politiske. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

To iranske diplomater som nylig har søkt politisk asyl i Norge og Finland, har personlige motiver, ikke politiske, ifølge landets utenriksdepartement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingen tror på deres politiske hensikter, verken her eller utenfor Iran, hevdet det iranske utenriksdepartementets talsmann Ramin Mehmanparast i Teheran tirsdag.

Presseattacheen ved Irans ambassade i Belgia oppfordret i forrige uke til oppstand mot president Mahmoud Ahmadinejad og søkte politisk asyl i Norge. Tidligere i måneden søkte en diplomat ved Irans ambassade i Helsingfors asyl i Finland.

Ifølge den iranske talsmannen er det bare personlige grunner til at de to hopper av. Han tilføyde at de fleste iranske diplomater er sterke tilhengere av det religiøse regimet, siden bare rundt 20 diplomater har hoppet av siden den islamske revolusjonen i 1979.

– Det viser at utenriksdepartementet er fullt av engasjerte folk som sterkt støtter den islamske revolusjonens verdier, sa Mehmanparast.

I februar fikk den iranske diplomaten Mohammed Reza Heydari asyl i Norge. (©NTB)

Personvernpolicy