Truer Japan med gjengjeldelse

En Beijing-innbygger sykler forbi den godt bevoktede japanske ambassaden i Kinas hovedstad Beijing. Striden mellom de to landene intensiveres stadig, og Japan ber Kina ta det rolig. Foto: REUTERS/SCANPIX
En Beijing-innbygger sykler forbi den godt bevoktede japanske ambassaden i Kinas hovedstad Beijing. Striden mellom de to landene intensiveres stadig, og Japan ber Kina ta det rolig. Foto: REUTERS/SCANPIX

Japan oppfordrer Kina til ikke å trappe opp striden mellom de to landene. En viktig kinesisk partiavis offentliggjør en meningsmåling som viser støtte til maktbruk mot Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den engelskspråklige avisen Global Times utgis av Folkets Dagblad, som igjen er det kinesiske kommunistpartiets hovedorgan. Mandag truer avisen Japan med uspesifiserte gjengjeldelsestiltak hvis ikke kapteinen på en kinesisk tråler settes fri fra japansk varetekt.

Samtidig gjengir den en meningsmåling som påstås å støtte maktbruk mot Japan.

– Kina bør ha et sett med planer for flere sanksjoner mot Japan og for å utkjempe et diplomatisk slag med Japan med suksessiv gjengjeldelse, skriver avisen.

Væpnet makt

Avisen gjengir samtidig en meningsmåling fra internett der 96 prosent av de som har svart, støtter bruk av væpnet makt for å løse konfliktene om øyene i Øst-Kinahavet, kalt Diaoyu av Kina og Senkaku av Japan. Øyene ligger nordøst for Taiwan.

– Det må bli krig mellom Kina og Japan. Kina må rense seg for sin tidligere skam, skriver en innsender i en kommentar til målingen.

Beklagelig

– Det er beklagelig dersom det som ble meldt i går kveld, er sant, sa Noriyuki Shikata, en talsmann for statsminister Naoto Kan, mandag. Talsmannen sa at Japan ikke var informert om det som ble rapportert av kinesiske medier søndag.

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skrev da at Kina har stoppet all kontakt på regjerings- og provinsnivå etter at varetektsfengslingen av en kinesisk kaptein på en fisketråler ble forlenget. Kina truer også med uspesifiserte «sterke mottiltak» i striden i Øst-Kinahavet.

– Det vi gjør i situasjonen, er at vi behandler saken etter japansk lov. Vi ber Kina opptre rolig og forsiktig slik at denne hendelsen ikke berører hele forholdet mellom Japan og Kina, sier talsmann Shikata til nyhetsbyrået AFP.

Avlyst ungdomsbesøk

Han opplyser at Kina ved midnatt natt til mandag informerte Japan om at en invitasjon til 1.000 japanske ungdommer om å besøke Shanghai Expo fra 21. september er avlyst. Avlysningen ble begrunnet med «atmosfæren» mellom de to landene.

– Avlysningen rett før avreise er meget upassende og beklagelig, sier Shikata.

Det var Kinas statsminister Wen Jiabao som kom med invitasjonen til å besøke Shanghai fra 21. til 24. september under sitt besøk i Japan i mai. (©NTB)

Personvernpolicy