Hevder han ble bedt om å manipulere Treholt-foto

ARKIVBILDE tilgjengeliggjort fra Politiets Sikkerhetstjeneste 20090820: Treholt, Titov og Lopatin i Wien august 1983. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
ARKIVBILDE tilgjengeliggjort fra Politiets Sikkerhetstjeneste 20090820: Treholt, Titov og Lopatin i Wien august 1983. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eieren av Norges første timefotobutikk hevder overvåkingspolitiet ba ham manipulere et bilde slik at Arne Treholt figurerte med KGBs norske toppsjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Steven Elgesem, innehaver av West Foto på Frogner i Oslo, kom tjenestemannen fra overvåkingspolitiet en gang tidlig på 1980-tallet til butikken med to fotokopier, ett med Treholt og ett med KGBs toppsjef i Norge Leonid Makarov. Spørsmålet var om Elgesem kunne lage ett foto der de to sto sammen og tilsynelatende pratet med hverandre.

– Jeg stusset litt. Dette ville ha vært en svært komplisert oppgave på den tiden, sier Elgesem til Aftenposten.

Takket nei

Elgesem hadde på den tiden allerede et samarbeid med daværende POT, ved at overvåkingspolitiet automatisk fikk kopier av alle bilder han fremkalte og kopierte for den sovjetiske ambassaden.

Les også: Eks-politi i avhør om fabrikkerte bevis

Ambassaden var nemlig fast kunde i butikken, og leverte filmer med bilder av alt fra postkasser og stoppesteder til motiver med norske politikere.

Elgesem takket likevel nei til det ekstraordinære oppdraget, angivelig fordi oppdraget var så krevende at det ville involvert en dyktig ansatt som på den tiden var aktiv i AKP-ml.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke hvordan han ville ha reagert. Nei, jeg turde ikke og sa nei, sier han til Aftenposten.

Dobbeltspill

Elgesem sier at han laget tusenvis av kopier for den sovjetiske ambassaden i Oslo, som han tok dobbeltkopi av og deretter leverte det ene settet til POT.

Minst hver andre uke skal den norske KGB-sjefen personlig ha levert fem-seks filmruller, og snart var Elgesem i gang med det han kaller et dobbeltspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elgesem har tatt kontakt med Arne Treholts advokat Harald Stabell og sier han gjerne vil forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen og påtalemyndigheten.

Gransking

I helgen fortalte en tidligere POT-overvåker til Aftenposten at pengebeviset i Treholt-saken ble fabrikkert av etterforskningslederen.

Kåre Willoch (H), som var statsminister da Treholt ble arrestert i 1984 og dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak i 1985, sier at påstandene er så alvorlige at det må føre til en uavhengig gransking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Åpner for gransking av Treholt-saken

– Men påstandene er ganske alvorlige, det er forsiktig uttrykt. Når det er så alvorlig, må det bli grundig undersøkt, sier 81 år gamle Willoch til avisen.

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) deler oppfatningen. Jagland tok initiativet til Lund-kommisjonen i 1994, som avdekket irregulær virksomhet i overvåkingspolitiet.

– Vi trenger en ny uhildet gjennomgang. Ingen andre enn uhildede personer kan nå fortelle oss hva som er sant eller usant i denne saken, sier Jagland til Dagsavisen.

Habilitets-diskusjon

I løpet av helgen har Arne Treholt selv i flere intervjuer med ulike medier stilt spørsmål ved habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.

Treholts advokat Harald Stabell sier at han nå først og fremst konsentrerer seg om påstander om fabrikkering av bevis, ulovlig overvåking av Treholts leilighet på Frogner og spørsmål om gjenåpning av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men flere andre engasjerer seg i diskusjonen om habiliteten til de to, som var i aktoratet i straffesaken mot Treholt.

Lederen av Stortingets justiskomité Per Sandberg (Frp) sier til VG Nett at justisminister Knut Storberget (Ap) må gripe inn og be to de trekke seg fra arbeidet med Treholt-saken.

Jussprofessor Eivind Smith og professor Trond Nordby har i løpet uttalt at de to bør tas av saken, mens to de selv avviser problemstillingen.

Kåre Willoch sier at spørsmål om inhabilitet ikke bare er et spørsmål om juss, men at det også har å gjøre med troverdighet. (©NTB)