Seier med bismak for Reinfeldt

Ifølge to valgdagsmålinger kommer Fredrik Reinfeldts borgerlige allianse til å vinne valget i Sverige. Her holder han opp sin egen stemmeseddel. (Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX)
Ifølge to valgdagsmålinger kommer Fredrik Reinfeldts borgerlige allianse til å vinne valget i Sverige. Her holder han opp sin egen stemmeseddel. (Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX)

Sverigedemokraternas politiske gjennombrudd kan gjøre livet surt for Fredrik Reinfeldts borgerlige allianse, som vant en knusende valgseier over den rødgrønne blokken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Sverige

Oppslutning og mandatfordeling klokka 23 når 96 prosent av stemmene er telt:

Partiene

Moderata Samlingspartiet: 30,0 %

Centerpartiet: 6,6 %

Folkpartiet liberalerna: 7,1 %

Kristdemokraterna: 5,6 %

Arbetarepartiet-Socialdemokraterna: 30,8 %

Vänsterpartiet: 5,6 %

Miljöpartiet de gröna: 7,2 %

Sverigedemokraterna: 5,8 %

Blokkene

Alliansen: M, C, FP, KD: 49,3 %

De rødgrønne: S, MP, V: 43,8 %

SD: 5,8 %

Mandatfordelingen

M, C, FP, KD: 173

S, MP, V: 156

SD: 20 (©NTB)

Det var sent søndag kveld så godt som klart at den borgerlige alliansen ikke kommer til å få rent flertall i Riksdagen, på grunn av Sverigedemokraternas inntog i den svenske nasjonalforsamlingen med rundt 6 prosent av stemmene og rundt 20 mandater.

De borgerlige lå ved 23.30-tiden an til å få 173 mandater, noe som ikke holder til å styre Sverige uten støtte fra andre.

Analytikere og svenske medier mener det mest sannsynlige er at Reinfeldt vil søke støtte hos Miljöpartiet fra den rødgrønne blokken for å unngå å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Valget er uansett historisk i Sverige: For første gang har velgerne gitt en borgerlig regjering fornyet tillit.

Blir komplisert

Miljöpartiet står nær de borgerlige i mange spørsmål, men søndag kveld sa en av partiets ledere Peter Eriksson at det rødgrønne samarbeidet består «inntil videre».

Det er derfor uklart om Miljöpartiet vil svare positivt på en eventuell invitasjon fra statsminister Reinfeldt.

Politiske observatører mener situasjonen kommer til å bli komplisert om Sverigedemokraterna kommer i vippeposisjon.

– Partiet kommer til å få veldig stor makt om de borgerlige ikke får rent flertall. De kommer til å selge seg dyrt og kommer til å få gjennomslag for viktige deler av sin politikk, sier doktorgradsstipendiat Svend Dahl til expressen.se.

Feiring

Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna fikk søndag sitt gjennombrudd i svensk politikk med et smell.

– I dag har vi sammen skrevet politisk historie. Det er fantastisk, sa partileder Jimmie Åkesson til sine jublende partifeller på partiets valgvake.

– Vi har blitt utsatt for sensur, utelukket fra debatter på TV, nektet å annonsere i flere aviser og på alle mulige måter blitt behandlet som noe annet enn et politisk parti, sa han.

– Men tross det vi har opplevd, kan vi stå her i dag med et fantastisk resultat i ryggen. Vi har fire år foran oss som gir oss mulighet til å påvirke politikken i dette landet, det er det vi har vært ute etter, forklarte Åkesson.

Nedtur

For Socialdemokraterna ble valget en kjempenedtur. Partiet blir trolig størst i Riksdagen, men det rødgrønne samarbeidet får ingen regjeringsmakt.

Socialdemokraterna, som ifølge prognoser får i underkant av 31 prosents oppslutning, går mot sitt dårligste valg på nesten 100 år.

Høyres søsterparti Moderaterna gjør derimot sitt beste valg noensinne.

– Moderaterna kommer til å gjøre sitt beste valgresultat noen gang, nesten uansett hvordan sluttresultatet blir, sier utenriksminister Carl Bildt til NTB.

Han ville ikke snakke om hvordan alliansen skal forholde seg til Sverigedemokraterna dersom partiet kommer inn i Riksdagen og havner i vippeposisjon.

Velferd og jobb

Moderaterna er det største partiet i den borgerlige alliansen, hvor også Kristdemokraterna, Centerpartiet og Folkpartiet er med.

Moderaterna har skapt troverdighet om sitt hovedprosjekt, mener Høyres leder Erna Solberg, som var på partiets valgvake.

– Velferd bygges ved at folk har en jobb, og ved at vi får skatteinntekter gjennom aktivitet i økonomien, ikke gjennom et høyt skattenivå, sier hun til NTB.

Les også: Sterk økonomisk vekst i Sverige

Personvernpolicy