Eks-politi i avhør om fabrikkerte bevis

Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. Bildet er tatt fra en ventende bil. (Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT)
Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. Bildet er tatt fra en ventende bil. (Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT)

Den tidligere politimannen i overvåkingstjenesten som hevder pengebeviset i Treholt-saken er falskt, skal avhøres av statsadvokat Lasse Qvigstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan bekrefte at Qvigstad og jeg er i dialog, og at vi har blitt enige om at den tidligere POT-etterforskeren blir avhørt av Qvigstad og en statsadvokat til, sier advokat Harald Stabell, som representerer Arne Treholt, til NRK.

Lørdag fortalte en tidligere spaner i overvåkingspolitiet overfor Aftenposten at bevis i spionsaken mot Arne Treholt ble fabrikkert. Det samme sa en annen politimann til forfatterne av boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken».

Les også: Kan slippe straff på grunn av forelding

Arne Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han den 20. januar 1984 ble arrestert, siktet for spionasje. 20 juni 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Tre ganger har Treholt begjært saken gjenopptatt, men alle begjæringene ble avslått. At en ny etterforsker nå har stått fram, styrker Stabells tro på at saken likevel blir gjenopptatt.

– Det mener jeg klart den gjør. Når Qvigstad og statsadvokaten får forklaringen til POT-etterforskeren, gir det et meget solid grunnlag for å gjenåpne saken, i tillegg til alt det øvrige materiale som er lagt fram den siste uken, fastslår Stabell. (©NTB)

Les også: Krever ny POT-granskning

Les også: - Beviset var forfalsket

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy