- Kjæresten koster deg nære venner

Et kjæresteforhold går ut over nære vennskap, mener britiske forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Et kjæresteforhold går ut over nære vennskap, mener britiske forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Får du deg kjæreste må du samtidig regne med å miste to nære venner, ifølge britisk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en periode med stormforelskelse er det lett å glemme andre folk – også nære venner. Men hvordan går et kjærlighetsforhold ut over vennskapene dine på sikt?

Britiske forskere har sett nærmere på nettopp hva kjærligheten til en partner kan bety for din omgangskrets, melder BBC.

Forskerne fra Oxford University spurte 540 mennesker over 18 år om hvordan deres innerste omgangskrets så ut, hvor mange nære venner de hadde, og hvordan dette var blitt påvirket når romantisk kjærlighet kom inn i bildet.

Det de kom frem til var at i snitt besto folks innerste omgangskrets av fem personer – fem nære venner – og når en kjæreste kom inn i bildet ble antallet redusert med to.

Les også: - Forelskelse er en tvangstanke

Forskerne definerer nære venner som mennesker man ser minst en gang i uka – og som man tar kontakt med i en krisesituasjon.

- Folk som har en kjæreste har fire i stedet for fem personer i den innerste sirkelen – og når man vet at én av de personene er kjæresten, så betyr det at man har gitt slipp på to andre, sier professor Robin Dunbar ved Oxford University til BBC.

I tillegg til at folk flest har fire til seks nære venner, mener forskerne at man har en gjeng med venner som man ser cirka en gang i måneden – men som likevel betyr så mye at man ville savnet dem mye dersom de døde i morgen.

Forskningen som er helt fersk, ble presentert tidligere denne uken under British Sience Festival, og er ennå ikke publisert i noe vitenskapelig tidsskrift.

Les også: - Gammel kjærlighet ruster

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy