Krever ny POT-gransking

En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket. Arkivfoto: PST / SCANPIX / HANDOUT
En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket. Arkivfoto: PST / SCANPIX / HANDOUT

Justsispolitikere fra Høyre og Frp mener POT må granskes grundig dersom det viser seg at det er fabrikert beviser i Treholt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis dette er sant, vil det svekke hele tilliten til norsk politi og påtålemyndighet. Det bør da gjøres en fullstendig gransking av de hemmelige tjenestene, sier stortingsrepresentant Hans Frode Asmyhr (Frp) til Aftenposten.

Han får følge av Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl, som viser spesielt til bruken av videoovervåkning

– Hvis dette var måten man opererte på, frykter jeg at dette er noe som gjaldt flere. Da reiser man spørsmål om det er grunn til å se på mer av POTs historie.

Dahl mener det kan være grunn for en ny Lund-kommisjon, forutsatt at Gjenopptakelseskommisjonen først ser på Treholt-saken på nytt. Først vil han be justisminister Knut Storberget (Ap) redegjøre for om tilliten til de hemmelige tjenestene er svekket etter de siste avsløringene rundt Treholt-saken.

Opplysninger fra en tidligere POT-tjenestemann opprører Høyre-politikeren.

– Hvis dette stemmer, er det så anti-demokratisk at det nesten ikke går an å beskrive.

Dahl og Asmyhr påpeker at de ikke har tatt opp sake med sine stortingsgrupper (©NTB)

Les også: - Beviset var forfalsket

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy