- Hårreisende og usant

- Både familien min og jeg har blitt offer for en heksejakt, sier Arne Treholt. (Foto: Scanpix)
- Både familien min og jeg har blitt offer for en heksejakt, sier Arne Treholt. (Foto: Scanpix)

En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket, ifølge Aftenposten. Mannen som ledet etterforskningen, avviser anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den daværende etterforskningslederen, Ørnulf Tofte, avviser anklagene fra sin tidligere kollega overfor NTB. Han benekter kategorisk at han skal ha tuklet med bevisene i saken.

– Dette er usanne og hårreisende påstander som i beste fall er fremsatt mot bedre vitende. Jeg er trygg på at myndighetene gjør en grundig etterforskning av saken, og at de kommer med uttalelser i nærmeste framtid, sier Ørnulf Tofte.

Påstanden om at pengebeviset var fabrikkert, ble lansert i boken «Forfalskningen» i forrige uke. En av forfatterne av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier til Aftenposten at spaneren som nå uttaler seg om saken, ikke er POT-kilden det refereres til i boken.

Den tidligere spaneren ønsker ikke å stå fram med navn nå, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

– Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier han til Aftenposten.

Eks-etterforskeren skal ha deltatt i overvåkingen av Treholt i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert bilder av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar. Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at den daværende overvåkingssjefen og aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Treholt reagerer

Arne Treholt selv reagerer kraftig på at nok en POT-kilde underbygger påstandene om at beviser mot ham ble fabrikkert, men også de ytterliggående etterforskningsmetodene overvåkingspolitiet brukte. Han ble fotfulgt og overvåket døgnkontinuerlig i en lengre periode, uten at det resulterte i beviser for at Treholt var russisk spion, ifølge kilden.

– Her har det ikke vært tatt noe hensyn til privatlivets fred. Både familien min og jeg har blitt offer for en heksejakt hvor selv det å bruke videokamera inn på et soverom 24 timer i døgnet anses for å være et berettiget middel i kampen for å bevare rikets sikkerhet. Dette er rene overgrep som ikke har noe med rikets sikkerhet å gjøre, sier Treholt til NRK.

Han har i 25 år mistenkt at beviser mot ham ble fabrikkert.

– Det kommer ikke som noen stor overraskelse på meg. Men jeg er veldig glad for at dette har blitt avdekket, sier han.


– Ingen bevis

Aftenpostens kilde hevder han var del av en gruppe i POT som sørget for kontinuerlig videoovervåking av Treholts leilighet.

– Vi hadde aldri noe bevis for at Treholt var russisk spion, til tross for uendelig mange timer foran TV-monitoren i dekkleiligheten, sier den tidligere etterforskeren.

Han gir ikke uttrykk for at han ble særlig overrasket da etterforskningslederen angivelig sa at han skulle i banken for å låne dollar som skulle brukes i de omstridte bildene.

– Det ble jo tatt noen snarveier i POT, sier kilden, som hevder at han selv reagerte og påpekte at forfalskningen ville være brudd på strafferettslige regler.

Sonet åtte år

Treholdt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet i 1984. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, og sonet i åtte år før han ble benådet av helsemessige grunner.

Overvåkingspolitiet hevdet å ha fotografert penger hjemme hos Treholt under en husransakelse i 1983. Det er disse bildene som nå skal ha blitt stemplet som forfalskninger av to tidligere POT-ansatte.

Treholt-aktor Lasse Qvigstad ønsker ikke å kommentere påstandene til den tidligere spaneren, men sier til Aftenposten at det er bra at mannen er villig til å forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen dersom det blir aktuelt å gjenåpne av saken. (©NTB)

Personvernpolicy