– Jyllands-Posten var bombemålet

t bilde fra et overvåkingskamera skal vise den bombemistenkte Lors Doukaiev på postkontoret to dager før en bombe eksploderte i ansiktet hans på Hotel Jørgensen. Politiet tror 24-åringen handlet stålkuler og flere andre ingredienser til bomben i København. (Foto: SCANPIX)
t bilde fra et overvåkingskamera skal vise den bombemistenkte Lors Doukaiev på postkontoret to dager før en bombe eksploderte i ansiktet hans på Hotel Jørgensen. Politiet tror 24-åringen handlet stålkuler og flere andre ingredienser til bomben i København. (Foto: SCANPIX)

Politiet tror det var avisen Jyllands-Posten som var mål for bomben som eksploderte på et hotell i København for en uke siden. Men den pågrepne 24-åringen er fortsatt ikke mistenkt for terrorforsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Svend Foldager holdt pressekonferanse i København fredag, men ville ikke utdype hvordan politiet mener å vite at Jyllands-Posten var målet. Jyllands-Posten var avisen som først trykte de omstridte Muhammed-tegningene i Danmark.

Foldager sier siktelsen kan bli utvidet til å gjelde terrorparagrafen. Politiets Efterretningstjeneste (PET) opplyser at de arbeider ut fra teorien om at den mistenkte forberedte en terrorhandling.

Stålkuler

Foldager opplyste imidlertid at den mistenkte 24 år gamle tsjetsjeneren Lors Doukaiev handlet hundrevis av små stålkuler før den mislykkede eksplosjonen på Hotel Jørgensen i København forrige fredag.

Politiet opplyser at mannen hadde framstilt en bombe av det svært ustabile sprengstoffet TATP som var kombinert med de små stålkulene. Den hjemmelagde bomben hadde en sprengkraft som en håndgranat. Bomben var ment som en brevbombe og den var stort sett ferdig da den eksploderte i ansiktet på den varetektsfengslede Lors Doukaiev.

Politiet offentliggjorde bilder av den mistenkte bombemannen fra et overvåkingskamera i en spillforretning i Nørrebrogade, der han kjøpte et Nintendo-spill. Politiet tror noe av materialet fra spillet skulle brukes i bomben. De tror han også har kjøpt andre deler til bomben i København, blant annet ingredienser til sprengstoffet. De ber derfor om opplysninger fra publikum og butikkinnehavere.

– Enklere angrep

Etter Muhammed-karikaturene i 2008 har Danmark vært et prioritert terrormål for militante ekstremister, ifølge PET.

– Militante ekstremister har tradisjonelt hatt fokus på store og spektakulære angrep, men vi har den siste tiden sett en tendens til at militante ekstremistiske grupper har begynt å oppfordre til enklere og enkeltstående angrep utført av enkeltpersoner. Det kan denne saken meget vel være et eksempel på, sier PET-sjef Jakob Sharf.

Personvernpolicy