- Internett endrer måten vi tenker

Internett endrer måten vi tenker på, hevder forfatteren av en ny bok. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Internett endrer måten vi tenker på, hevder forfatteren av en ny bok. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Nettet styrker visse kognitive funksjoner, men svekker andre, hevder forfatteren av en ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble oppmerksom på endringer i måten jeg selv tenkte på for et par år siden, sier Nicholas Carr, forfatteren av den nye boken «The Shallows: What the Internet is Doing to our Brains», til CNN.


- Som mange andre har jeg brukt mye tid på internett og digitale teknologier de siste ti-femten årene, og nytt godt av de mange fordeler teknologien gir, sier Carr.

- Men jeg innså etter hvert, en gang i 2007, at jeg var i ferd med å miste evnen til dyp konsentrasjon om én ting over tid. Da jeg satte meg til for å lese en bok, for eksempel, klarte jeg ikke å opprettholde konsentrasjonen i mer enn en time eller to. Sinnet mitt begynte å hige etter stimulering og distraksjon, det ville klikke på lenker, hoppe fra side til side, sjekke e-post, google litt.

- Formes av verktøyene

Mens han skrev boken kom han over flere forskningsrapporter som støttet hans antakelse, og i «The Shallows» argumenterer Carr for at det han opplevde i sitt eget sinn skjer i større grad gjennom hele samfunnet.

Carr mener måten vi tenker på er formet av verktøyene vi benytter.

- Dette gjaldt kartet, alfabetet, klokken og boktrykkerkunsten, og det gjelder for internett. Nettet fremmer de mentale ferdighetene som har med å raskt samle inn små biter informasjon fra mange kilder, men motvirker den formen for dyp, oppmerksom tekning som fører til at kunnskap bygges opp, at vi kan tenke omkring begreper, reflektere og kontemplere, sier han.

- Som med tidligere intellektuelle teknologier styrker nettet visse kognitive funksjoner, men svekker andre. Og fordi nervebanene i hjernen tilpasser seg erfaring skjer disse endringene på cellenivå i hjernen.

- Annerledes enn fjernsyn

Noen av disse argumentene minner om frykten som en gang eksisterte for fjernsynet.

- Som multimedialt system skiller nettet seg fra tv og radio, og ikke minst fra den trykte siden. Det må vurderes på sine egne premisser, sier han.

- Selv om det er viktig å kunne skumlese, skanne og gjøre flere ting på en gang tror jeg vår dypeste og mest verdifulle tenkning krever et rolig og oppmerksomt sinn. Dersom du er konstant distrahert vil du aldri klare å nå de dypeste kildene til menneskelig innsikt og kreativitet, sier Carr.

Personvernpolicy