Kviser kan gi depresjon

Tenåringer med kviser har større risiko for å utvikle depresjon enn unge som ikke plages av kviser, viser en norsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen som ble publisert torsdag i Journal of Investigative Dermatology slår fast at det ikke er medikamenter til bruk mot hudproblemene som fører til depresjon, men kvisene selv.

Forskere ved Universitetet i Oslo har undersøkt nærmere 4.000 ungdommer i 18- og 19-årsalderen. Om lag 14 prosent av dem hadde mange eller svært mange kviser.

25 prosent av tenåringene som oppga at de hadde mange kviser, har hatt selvmordstanker. Til sammenligning svarer kun 11 prosent av hele gruppen som er med i undersøkelsen, det samme.

– Det er en forholdsvis sterk og konstant forbindelse mellom kviser og symptomer på depresjon eller mentale helseproblemer, sier hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen ved Universitetet i Oslo til nettstedet Drugwatch.

Om lag 80 prosent av tenåringene har kviser. Hver femte av dem har kviser som varierer fra moderat til kraftig utbredelse.

Ifølge studien har 52 prosent av tenåringene som lider mest av kviser, liten tilknytning til venner. De gjør det også dårligere på skolen og har ifølge undersøkelsen større problemer med å få seg kjæreste.

Forskerne understreker at selv om kviser kan føre til selvmordstanker, betyr ikke det at tankene fører til selvmordsforsøk. (©NTB)

Personvernpolicy