NATO-soldater og valgarbeidere drept i Afghanistan

Valgplakater henger over en gate i Mazar-e-Sharif. Taliban har truet med å angripe alle veier som fører til stemmelokaler. (Foto: AP Photo/Mustafa Quraishi)
Valgplakater henger over en gate i Mazar-e-Sharif. Taliban har truet med å angripe alle veier som fører til stemmelokaler. (Foto: AP Photo/Mustafa Quraishi)

Taliban truet torsdag med å angripe stemmelokaler under helgens parlamentsvalg i Afghanistan. Samme dag ble to valgarbeidere, tre NATO-soldater og fem sikkerhetsvakter drept av opprørere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti ble drept i flere angrep i ulike områder av landet. De tre NATO-soldatene befant seg sør i landet, men nasjonaliteten deres var torsdag kveld ikke kjent. Også de fem sikkerhetsvaktene befant seg i sør. To vakter er meldt savnet etter angrepet, men ifølge Taliban planla de angrepet og er en del av opprørsgruppa.

De to valgarbeiderne ble drept i den nordlige provinsen Balk.

I løpet av det siste døgnet er dessuten minst 14 opprørere drept, ifølge meldinger fra militæret og politiet.

Truer med drap

Bare to dager før Afghanistan skal velge ny nasjonalforsamling varsler Taliban at de ønsker en blodig gjennomføring av valget.

– Alle veier som leder til stemmelokaler vil bli angrepet. Valgfunksjonærer og sikkerhetsstyrker vil være våre hovedmål, sier Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid til AFP.

Han føyer til at sivile i utgangspunktet ikke vil være målet, men at folk som drar til stemmelokalene, vil bli skadet.

Titusenvis av afghanske og internasjonale styrker er i beredskap før lørdagens valg, som blir sett på som et avgjørende steg på veien mot demokrati i Afghanistan.

Over 2.500 kandidater er på valg til 249 plasser i nasjonalforsamlingen.

Ber om boikott

Tidligere torsdag oppfordret Taliban velgerne til å boikotte valget.

«Vi ber vår muslimske nasjon om å boikotte denne prosessen og dermed legge hindringer i veien for alle utenlandske prosesser og drive ut dem som har invadert landet, gjennom hellig krig og islamsk motstand,» heter det i en erklæring som ble sendt på e-post.

Tidligere har Taliban kommet med vage trusler mot valgprosessen.

Taliban har kjempet mot USA og utenlandske styrker siden de ble styrtet i 2001, og har i de siste årene utvidet sin virksomhet til nesten hele landet. (©NTB)

Personvernpolicy