Dramatisk økning i antall fattige amerikanere

Finanskrisen har ført til at hele én av syv amerikanere lever under fattigdomsgrensen. (Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli)
Finanskrisen har ført til at hele én av syv amerikanere lever under fattigdomsgrensen. (Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli)

Hele én av syv amerikanere lever under fattigdomsgrensen som følge av finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet amerikanere som lever i fattigdom har økt med fire millioner mellom 2008 og 2009, ifølge US Census Bureau.

Rapporten Income, Poverty, and Health Insurance Coverage in the US: 2009 tar for seg Obamas første år som president.

I 2009 levde 43,6 millioner under fattigdomsgrensen, mot 39,8 millioner året før, melder BBC.

En av fem barn

Noe som betyr at hele én av syv amerikanere lever under fattigdomsgrensen. Økningen var størst for amerikanske barn - hele én av fem under 18 år lever under fattigdomsgrensen.

Blant den arbeidsdyktige delen av befolkningen økte fattigdommen fra 11,7 prosent til 12,9 prosent, som er det høyeste nivået siden 1960.

Fattigdomsgrensen er ikke et relativt begrep i USA, som det er i Europa, men tar i stedet utgangspunkt i hvor mye penger en husholdning har.

Fattigdom i 2009 ble definert som en husholdning til en familie på fire som har mindre enn 22.050 dollar å rutte med, mens for enkeltpersoner var den satt til 10.830 dollar, skriver New York Times.

Gjennomsnittsinntekten i USA er nærmere 50.000 dollar (cirka 300.000 kroner)

Flere uten helseforsikring

Nye tall viser også at hele 95,354 eiendommer ble inndratt i august i år, som er en økning på tre prosent sammenliknet med juli, og en økning på hele 25 prosent sammenliknet med august i fjor.

Antallet amerikanere uten helseforsikring økte samtidig fra 15,4 prosent til 16.7 prosent – eller 50,7 millioner personer – som delvis skyldes at arbeidsgivere gikk bort fra å tilby sine ansatte sine forsikringer på grunn av resesjonen.

I en pressemelding sier Barack Obama at tallene «viser akkurat hvor tøft året 2009 var».

- Vår økonomi gikk inn en resesjon for om lag tre år siden da vi sto på kanten av det finansielle sammenbrudd og raskt fallende boligpriser. I fjor så vi resesjonens dype dal, som inkluderte historisk arbeidsledighet som man ikke har sett siden Den store depresjonen, sier han.

Og det ser ikke ut for at det er tegn til snarlig bedring. Alt tyder på at økningen i antallet fattige fortsetter i 2010, sier flere eksperter.

Personvernpolicy