USA og Skottland i samtale om Lockerbie-løslatelse

Abdel Basset al-Megrahi ble mottatt som en helt da han landet i Libya sent på kvelden den 20.august, samme dag han ble løstlatt fra fengsel i Skottland. EPA/Scanpix
Abdel Basset al-Megrahi ble mottatt som en helt da han landet i Libya sent på kvelden den 20.august, samme dag han ble løstlatt fra fengsel i Skottland. EPA/Scanpix

Amerikansk senator gransker den kontroversielle løslatelsen av Lockerbie-bomber al-Megrahi. Nå vil han diskutere saken ytterligere med skotske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske senatoren i New Jersey Robert Menendez og kollegaene hans driver en granskning om avgjørelsen rundt løslatelsen av al-Megrahi var knyttet til en lukrativ oljeavtale . Nå vil de diskutere saken med skotske myndigheter i Edinburgh, skriver BBC.

Menendez er et av tre amerikanske senatorer som krevde full granskning etter beskyldningene om at det britiske oljeselskapet BP kan ha stått bak løslatelsen av al-Megrahi.

BP signerte en 900 millioner dollar prøveboringsavtale med Libya i mai 2007, samme måned som Storbritannia og Libya inngikk avtale om å løslate og utlevere al-Megrahi fra skotsk fengsel.

Les også: BP kan ha fått løslatt Lockerbie-terrorist

Skjermet liv

Lockerbie-terroristen Abdel Basset al-Megrahi (58) ble løslatt fra fengsel i Skottland 20. august i fjor, og ble sendt hjem til Libya for å dø. Han har uhelbredelig prostatakreft, og leger mente han hadde bare tre måneder igjen å leve.

Men et år senere er det lite som har skjedd. Libyske leger mener at han kan leve i opptil syv år til.

Ingen har sett al-Megrahi etter at han ble sendt hjem. Men flere kilder sier han lever et skjermet liv sammen med sin familie i en strengt bevoktet villa i et overklassestrøk i Tripoli. Rykter skal og ha det til at han mottar cellegiftbehandling.

Les også: - Kan leve i syv år til

Møter statsministeren

Skotske myndigheter omtaler møtet som et rent høflighetsmøte.

Granskerne skal ifølge BBC ikke møte Kenny MacAskill, statssekretæren i det skotske justisdepartementet som tok den endelige beslutningen om å løslate al-Megrahi.

I et åpent brev fra Skottlands statsminister Alex Salmond til senator Robert Menendez begrunner han igjen løslatelsen med «menneskelige hensyn».

En talsmann for Alex Salmond mener senator Menendez og hans kollegaers interesse rundt saken har gått mye opp og ned.

- Den syntes å være ikke-eksisterende på det tidspunktet da det var åpenbart for hele verden at avtalen var i boks, sier Salmonds talsmann.

Dømt til livsvarig fengsel

Pan Ams fly 103 fra London til New York ble sprengt i filler av en bombe over den skotske småbyen Lockerbie 21. desember 1988.

270 mennesker ble drept. 11 av dem var mennesker bosatt i Lockerbie, hvor alle mistet livet da vrakrester fra flyet traff en gate i den lille byen, blant annet hele vingeseksjonen, inneholdende 91 tonn drivstoff.

Al-Megrahi ble dømt til livsvarig fengsel i 2001, mens en annen ble frikjent. To anker, en i 2002 og en i 2009, ble begge avvist.

Personvernpolicy