Stanser dåp av døde jøder

Mormonenes tempel i Salt Lake City. Foto: Scanpix/Ap.
Mormonenes tempel i Salt Lake City. Foto: Scanpix/Ap.

Etter press slutter nå mormonene å døpe jøder som døde i Holocaust.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange års strid har en forening for amerikanske jøder som overlevde Holocaust fått i stand en avtale med Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, mormonene. Mormonene skal stanse sin praksis med å døpe avdøde jøder, melder CNN.


Avtalen gjelder kun jøder som mistet livet i Holocaust. Dåpen foregår ved stedfortreder, og mormonene tror den sikrer avdøde en plass i himmelen.

I delstaten Utah har mormonene verdens største slektsforskningsarkiv, og dersom en mormon finner en avdød slektning her som ikke er mormon skal vedkommende døpes.

Den amerikanske jødiske organisasjonen truet for seks år siden mormonene med rettssak. De fant det krenkende at jøder skulle skifte religion i det eventuelt hinsidige. Nå har mormonkirken lovet å endre sin praksis.

Mormonene gjennomfører rutinemessig dåp ved stedfortreder for avdøde personer. Ifølge kirkens tro får de døde selv velge om de vil ta imot dåpen. En av kirkens læresetninger sier at familier kan gjenforenes etter døden, og dette er en viktig grunn til at slektsgransking er så sentralt for mange mormoner.

Les også: Hele Norge på din datamaskin

Personvernpolicy