Joly: – Gavene verdt småpenger

Korrupsjonsjeger Eva Joly sier hun synes det er helt fryktelig om Navarsetes politikerkarriere er over fordi hun tok i mot et armbånd. Foto: REUTERS / Jean-Marc Loos / SCANPIX.
Korrupsjonsjeger Eva Joly sier hun synes det er helt fryktelig om Navarsetes politikerkarriere er over fordi hun tok i mot et armbånd. Foto: REUTERS / Jean-Marc Loos / SCANPIX.

Sp-leder Liv Signe Navarsete får hard medfart for måten hun håndterte armbåndgaven fra Røkke-eide Aker på. Men nå får hun soleklar støtte fra Eva Joly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er litt det norske om at ingen skal ha noe. Dette er virkelig småpenger, sier den norsk-franske politikeren og tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly til NTB.

Hun stiller seg hoderystende til de siste dagers debatt om gavene blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har fått i embets medfør.

Les også: Godtar beklagelsen fra Navarsete

Det norske samfunnet arter seg som en andedam – og det er helt ufarlig at statsrådene har fått gaver av relativt beskjeden verdi, mener hun.

– I Elf-saken henla jeg alt som ikke var over én million. Alt er relativt. Og hva betyr det at dette armbåndet koster 25.000 kroner? Hva er dette på bruktmarkedet? Om hun selger dette er det verdt kanskje et par tusen kroner, sier Joly.

Les også: Navarsete politianmeldt

Må beskytte Navarsete

Joly sier hun synes det er helt fryktelig om Navarsetes politikerkarriere er over som følge av dette. Mye taler imidlertid for at statusen som en av regjeringens tre partiledere vil «redde» Navarsete.

Den frittstående kommentatoren Åshild Mathisen mener Åslaug Haga-saken for to år siden tilsier at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke kan tape nok en Senterparti-leder. Hun mener at Navarsetes uforbeholdne unnskyldning er den eneste farbare veien ut av det uføret som armbåndssaken har utviklet seg til.

– Det er ikke så mye annet hun kunne gjøre. Men hun må ikke bli tatt i løgn. Skulle det vise seg at det ikke er skattet av gaven, er hun ferdig. Uansett framstår hun med et elendig omdømme. Folk flest skjønner ikke hvorfor hun skal slippe unna, når de selv opplever strenge reaksjoner fra det offentlige hvis noen regler blir brutt, sier Mathisen.

Vil dokumentere

Navarsete har tidligere avvist å dokumentere at hun har betalt skatt av gaven fra Aker. Onsdag kveld varsler hun at hun likevel vil legge fram dokumentasjon som skal avfeie all tvil om at hun har betalt skatt av gaven.

Jeg vil i morgen be ligningskontoret stadfeste at det ikke har kommet fram nye opplysninger i saken – det vil si at jeg har oppgitt armbåndet til beskatning, sier Navarsete.

Hun avviser påstander om at hun flere ganger skal ha kommet med uriktige opplysninger og framholder at hun har fortalt historien «slik hun har opplevd den». Samtidig beklager hun at hun ikke meldte gaven inn til Stortingets frivillige gaveregister.

Statsminister Stoltenberg godtar Navarsetes unnskyldning.

– Det viktigste er at Liv Signe så tydelig har beklaget at gaven ikke ble registrert. Jeg enig i beklagelsen, sier Stoltenberg.

Paralleller

Omdømmeekspert Christian Sinding sammenligner Navarsetes Aker-gave med sakene som for to år siden felte Haga.

– Det er klare paralleller. Begge historiene dreier seg om absolutte toppolitikere som ikke følger opp egne regler. Når du sitter i regjering og attpåtil er partileder, må du utvise en ekstrem forsiktighet, sier Sinding.

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden sier han er overrasket over at de tre politikerne som har vært nevnt de siste dagene, ikke forstår at gavene er gitt i embets medfør og at gjenstandene derfor ikke tilhører dem, men staten.

– For Navarsete var en uforbeholden unnskyldning eneste alternativ, og hun skal ha ros for at hun ikke pakket unnskyldningen inn i forbehold, sier Geelmuyden.

Opposisjonen på Stortinget har kritisert Navarsete for manglende dømmekraft, men tar ikke saken videre. KrF mener det er rom for tilgivelse, mens Rød Ungdom anmelder henne for korrupsjon.


Personvernpolicy