17 års fengsel for studentdrap i Trondheim

En 25 år gammel mann er dømt til 17 års fengsel for å ha drept og likskjendet sin studentnabo Linn Sandtrøen (29) i Trondheim i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet skjedde i en studentbolig der både tiltalte og avdøde bodde på Kalvskinnet i Trondheim natt til 6. januar i år. Tidligere om kvelden hadde de drukket jevnt, sett en film og sniffet amfetamin.

I retten forklarte 25-åringen at han oppfattet at avdøde kom med seksuelle tilnærmelser, og at han ble svært sint da hun avviste ham.

«Yttergrensen»

Sør-Trøndelag tingrett skriver i dommen blant annet at «drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter».

Hendelsene i studentleiligheten omtales av retten blant annet som «helt i ytterkanten av den grovhet det er mulig å karakterisere».

25-åringen har erkjent at han tok kvelertak på studentnaboen og slo henne i hodet med en flaske, men sa i retten at han ikke husker å ha drept henne.

Retten finner det imidlertid bevist ut over enhver rimelig tvil at 25-åringen må ha påført 29-åringen dødelige sår i halsen etter først å ha tatt kvelertak på henne og slått henne i hodet, slik at hun var helt ute av stand til å forsvare seg.

Skjending

Retten finner det også bevist at 25-åringen har forgrepet seg seksuelt, men kan ikke fastslå om det skjedde før eller etter selve drapet.

Mannens forsvarer, advokat Christian Wiig, mente at denne usikkerheten måtte medføre frifinnelse, fordi alternativet ville vært å dømme mannen for voldtekt, noe han ikke var tiltalt for. Dette argumentet blir avvist i dommen, som samtidig konkluderer med at usikkerheten må medføre at tiltalte på dette punktet må dømmes etter den strafferettslig mildeste varianten, altså skjending.

Retten avviser videre at knivstikkene i halsen kan være selvpåført, slik advokat Wiig har pekt på som en mulighet.

Slettet profil

Etter drapet var 25-åringen på flukt i 36 timer. Blant annet gikk han innom sin egen leilighet der han tok en kald dusj og slettet sin facebookprofil før han tok med seg hele harddisken.

I tillegg til handlingens grovhet, teller også dette i straffskjerpende retning, mener tingretten.

Betenkningstid

Dommen, som innebærer at 25-åringen må betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av den dreptes foreldre, var enstemming.

Aktor hadde lagt ned påstand om 18 års fengsel for 25-åringen. Advokat Wiig hadde lagt ned påstand om at klienten måtte frifinnes. 25-åringen tok betenkningstid da han hadde fått dommen forkynt.

Personvernpolicy