Vant Mercury-prisen

London-trioen The xx mottok den høythengende og prestisjetunge Mercury-prisen for sitt debutalbum i hjembyen i går kveld. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)
London-trioen The xx mottok den høythengende og prestisjetunge Mercury-prisen for sitt debutalbum i hjembyen i går kveld. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)

I går kveld ble det klart at bandet The xx stakk av med den aller gjeveste britiske musikkprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): The xx, som spilte på Øyafestivalen i august, fikk prisen for debutalbumet «xx», som ble sluppet i fjor.

Den unge trioen fra London ble tidlig utropt som favoritter til å stikke av med Barclaycard Mercury Prize 2010, selv om de måtte knive om tittelen mot flere sterke kandidater, blant dem Paul Weller, som fikk favorittstempel med høyere odds hos bookmakerne den siste uken før prisutdelingen i går kveld.

Tøff konkurranse

Juryen stemte likevel frem The xx som prisvinner for å ha laget det aller beste albumet det siste året. I tillegg til Paul Weller, måtte også øvrige nominerte, blant dem Biffy Clyro, Foals, Laura Marling, Wild Beasts, Villagers og Mumford And Sons, se seg slått av yndlingene fra London.

- Tusen takk, vi har hatt et utrolig år, var det første The xx’ Oliver Sim fikk sagt i sin takketale fra scenen.

- Hver dag har vi våknet opp til noe ufattelig, la han til før han takket plateselskapet i sin korte tale.

Bandet to øvrige medlemmer, Romy Madley Croft og Jamie Smith var også til stede på scenen da The xx mottokk Storbritannias gjeveste musikkpris.

Vil bruke prispengene på nytt studio

I tillegg til at bandet får et fint trofé som de kan pynte opp peishyllen med, mottok de en sjekk pålydende 20 000 britiske pund (som tilsvarer rundt 190 000 norske kroner). Pengene vil de bruke på å bygge platestudio.

- Vi laget dette albumet i en ombygget garasje hos vårt plateselskap, fortalte Madley croft på en pressekonferanse som fant sted like etter prisutdelingen.

– Det føltes veldig bra å kunne benytte oss av det den gangen, men jeg tror vi aller helst skulle ha bygget vårt eget studio, på et sted der vi kan eksperimentere og la Jamie (Smith, også i bandet) få produsere.

The xx føyer seg pent inn i rekken av stolte prisvinnere som har mottatt den ettertraktede prisen for årets beste albumutgivelse. Det var Primal Scream som hentet hjem det aller første trofeet for klassikeren «Screamadelica» i 1992, og siden har storheter som Portishead (1995), Pulp (’96), PJ Harvey (2001), Franz Ferdinand (’04), Antony And The Johnsons (’05), Arctic Monkeys (’06) og Elbow (’08) alle stukket av med prisen.

Platesalget kan ta helt av

Dersom The xx går i fotsporene til tidligere prisvinnere etter å ha vunnet Mercury-prisen, kan bandet forvente en eksplosjon i platesalget de kommende ukene.

Les mer om Barclay Card Mercury Prize her.

Personvernpolicy