Britene minnes «blitzen» for 70 år siden

Legendariske Vera Lynn deltar i en seremoni til minne om «blitzen» mot London, med ett av det britiske flyvåpenets kjennemerker i bakgrunnen. Tirsdag samlet veteraner fra 1940 seg i London for å minnes de falne. Tyske flystyrker forsøkte for 70 år siden å knekke Storbritannia med bombing, men den britiske kampmoralen holdt – og Vera Lynns sanger bidro mye til dette. Foto: REUTERS / Luke MacGregor / SCANPIX.
Legendariske Vera Lynn deltar i en seremoni til minne om «blitzen» mot London, med ett av det britiske flyvåpenets kjennemerker i bakgrunnen. Tirsdag samlet veteraner fra 1940 seg i London for å minnes de falne. Tyske flystyrker forsøkte for 70 år siden å knekke Storbritannia med bombing, men den britiske kampmoralen holdt – og Vera Lynns sanger bidro mye til dette. Foto: REUTERS / Luke MacGregor / SCANPIX.

Britene minnes «blitzen». Det er gått 70 år siden Adolf Hitler sendte sine bombefly inn over øyriket for å knuse Tysklands siste vesteuropeiske motstander under andre verdenskrig – uten at det lyktes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veteraner fra andre verdenskrig samlet seg tirsdag i London for å minnes de falne fra 1940, melder BBC. De skulle også hedre heltene fra bomberegnets dager – ikke bare luftforsvarets jagerflygere, men også sykepleiere, brannmenn og sivilforsvarets folk.

Tusenvis av mennesker over hele Storbritannia, mange av dem sivile, mistet livet i de tyske flyangrepene som begynte i september 1940. De kalles «blitzen», etter det tyske ordet for lyn og fordi tyskernes strategi i første fase av andre verdenskrig bygde på lynkrig.

Rammet bredt

Begrepet «blitzen» forbindes først og fremst med London, men rammet langt bredere enn bare i den britiske hovedstaden. Byer så langt nord som Aberdeen i Skottland, så langt nordvest som Belfast i Nord-Irland og så langt sørvest som Plymouth i England ble bombet.

Hensikten var dels å knekke det som var igjen av britenes militære kampkraft etter det katastrofale felttoget i Frankrike, og å forberede en invasjon av Storbritannia. Dels skulle sivilbefolkningen «mørnes» for en tysk okkupasjon.

Den tyske bombingen rettet seg til å begynne med mot rent militære mål, som det britiske luftforsvarets radaranlegg og flyplasser. Men for 70 år siden tirsdag – 7. september 1940 – begynte tyskerne også å bombe sivile mål.

Sivile tap

Da disse flyangrepene tok slutt i mai 1941, var mer enn 43.000 sivile briter drept, rundt halvparten av dem i London. Bare i den britiske hovedstaden var minst en million hus helt eller delvis ødelagt, ifølge avisen The Sun.

Men verken sivilbefolkningen, de militære eller de politiske lederne lot seg kue. Og det skulle vise seg at tyskerne sådde vind, men høstet storm – i form av svært ødeleggende britisk og amerikansk bombing av tyske byer senere i andre verdenskrig. (©NTB)

Personvernpolicy