- Syria hadde ikke skylden

Kjøretøy brenner etter at en voldsom eksplosjon rammet kortesjen til Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri i Beirut 14. februar 2005. Foto: Scanpix/AP.
Kjøretøy brenner etter at en voldsom eksplosjon rammet kortesjen til Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri i Beirut 14. februar 2005. Foto: Scanpix/AP.

Libanons statsminister Saad Hariri sier at han begikk en feil da han anklaget Syria for å stå bak drapet på hans far, tidligere statsminister Rafiq Hariri, i en bombeaksjon i Beirut i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På et eller annet tidspunkt har vi begått en feil, sier Hariri til dagsavisen Asharq Al-Awsat.


- På et tidspunkt anklaget vi Syria for å stå bak attentatet mot statsministeren.

- Dette var en politisk beskyldning, og denne politiske beskyldninger er nå over, sier Hariri til den London-baserte avisen.

- Det er en FN-domstol som gjør jobben sin, og for vår del må vi vurdere på nytt hva som skjedde, sier han.

- Domstolen er helt uavhengig av våre politiske anklager, som ble fremmet for tidlig, la Hariri til.

- Domstolen vurderer kun bevis.

23 drept

Rafiq Hariri ble drept i en stor bombeeksplosjon i den libanesiske hovedstaden 14. februar 2005. Ytterligere 22 personer mistet livet. På denne tiden hadde Syria et stramt grep om det mindre nabolandet.

Saad Hariri og hans allierte ga myndighetene i Damaskus skylden, og disse ble tvunget til å trekke tilbake sine styrker fra Libanon april samme år. Det gjorde slutt på en tre tiår lang tilstedeværelse.

Damaskus har gjentatte ganger nektet for å ha hatt noe med attentatet å gjøre.

Siden han tiltrådte som statsminister i fjor har Hariri, som støttes av Vesten og Saudi-Arabia, besøkt Syrias hovedstad fem ganger.

Under et besøk i juli undertegnet han 17 samarbeidsavtaler og ba om tettere bånd. Han besøkte også president Bashar al-Assad i august.

Hizbollah raser

FN satte opp et spesialtribunal for Libanon i 2007 for å finne og dømme de som stod bak Hariri-attentatet.

Foreløpige rapporter fra en komité i det Haag-baserte tribunalet konkluderer med at det finnes bevis for at syrisk og libanesisk etterretning var involvert i drapet på Hariri, men ingen er pågrepet.

Spenninger rundt tribunalets kommende tiltale har økt sterkt i Libanon de siste månedene. Den syrisk og iranskstøttede Hizbollahbevegelsen, som er del av den nasjonale koalisjonsregjeringen Hariri leder, har reagert med sinne mot ryktene om at bevegelsen kan bli blandet inn i den kommende tiltalen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy