Høyre vil sikre den private eiendomsretten

Erna Solberg sier at kommunevalgkampen 2011 vil handle om eiendomsretten og det lokale selvstyret.(Foto: Scanpix)
Erna Solberg sier at kommunevalgkampen 2011 vil handle om eiendomsretten og det lokale selvstyret.(Foto: Scanpix)

Høyre vil legge fram forslag i Stortinget om sikring av den private eiendomsretten og styrking av det lokale selvstyret straks Stortinget kommer sammen til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin åpningstale på partiets kommunalkonferanse i Tønsberg lørdag gjorde partileder Erna Solberg det klart at kommunevalgkampen 2011 vil bli en kampanje for eiendomsretten og det lokale selvstyret.

Hun hevdet at det kommunale selvstyret er i ferd med å bli kvalt av byråkrater og statlig overstyring.

– Det vil vi sette en stopper for. Poenget med det lokale selvstyret er at de politikerne som sitter nærmest problemene er best egnet til å fatte avgjørelser. Derfor vil vi ha en kontinuerlig kampanje for eiendomsretten og det lokale selvstyret fram til valget i 2011 og deretter fram til valget i 2013, sa partilederen til de over 600 deltakerne på konferansen.

Vil svekke statlig innflytelse

Solberg sa at Høyre vil gå løs på « infrastrukturen for den statlige overkjøringen av lokalsamfunnene med kirurgisk presisjon».

I representantforslaget vil Høyre foreslå å avvikle begrepet «inngrepsfrie naturområder» som forvaltningsbegrep. Ifølge Solberg har begrepet sneket seg inn uten politisk behandling og kontroll, og båndlegger i dag 70 prosent av Norges areal.

– Vi kommer også til å foreslå å fjerne bestemmelser om statlige planretningslinjer og statlige planbestemmelser slik at det lokale selvstyret i arealsaker styrkes og blir reell, sa hun.

Høyre vil også flytte plandelen av plan- og bygningsloven fra Miljøverndepartementet til Kommunal- og regionaldepartementet fordi loven etter partiets mening hører hjemme i et mer «nøytralt» departement.

– Videre kommer vi til å foreslå å fjerne statens adgang til å fremme innsigelse til kommunale arealplaner basert på skjønn. Statens mulighet til å fremme innsigelse begrenses til der planen er i konflikt med lover eller andre stortingsvedtak. Og kjære venner. Dette er bare begynnelsen, lovet Erna Solberg.

Advarer mot overmot

Partilederen benyttet anledningen til å formane lokalpolitikerne mot å bli overmodige før valget selv om partiet stormer fram på de fleste meningsmålingene.

– Ta ikke seieren på forskudd. De rødgrønne sitter og koker sammen de villeste angrep på oss. Akkurat nå er det stille før stormen, advarte Solberg.

Hun sa at som regel er det den som tegner skremmebildene som taper. Partilederen oppfordret sine tropper til å sette seg inn i fakta og Høyres politikk.

– Klarer vil å slå tilbake angrepene kan vi snakke om det vi mener er viktig og våre egne løsninger, sa hun.

Solberg er spent på om de rødgrønne tør å gjenta strategien fra kommunevalget i 2007 da Arbeiderpartiets daværende sekretær Martin Kolberg gjorde valget til en avstemning om den rødgrønne regjeringen. Selv håper hun at lokalvalget ikke blir gjort til et rikspolitisk valg.

– Lokalvalg er et lokalvalg der vi skal snakke om det som skjer i kommunene og opptar folk i kommunene. Vi vil føre en positiv valgkamp der vi skal fortelle hva Høyre kan gjøre for å sikre innbyggerne en bedre hverdag, sa hun. (©NTB)

Personvernpolicy