Sture Bergwall (tidligere Thomas Quick) får dekket millionregning:

Frikjent for ett av åtte drap

I dag fikk Sture Bergwall den formelle beksjeden: Du er frikjent for drapet på Yenon Levi. - Vidunderlig, sier han. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter
I dag fikk Sture Bergwall den formelle beksjeden: Du er frikjent for drapet på Yenon Levi. - Vidunderlig, sier han. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter

I dag ble den dømte seriemorderen formelt frikjent for ett av drapene han skal ha begått. Advokatene hans får 2,4 millioner kroner for jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I dag fattet Falu tingrett den formelle beslutningen: Sture Bergwall frikjennes for drapet på den israelske turisten Yenon Levi i 1988.

Dermed er anken til 60-åringen som er mest kjent under navnet Thomas Quick, tatt til følge.

- En vidunderlig beskjed, sier han i en epost til ABC Nyheter fredag formiddag.

På 90-tallet ble han til sammen dømt for åtte drap, deriblant på tre norske jenter. For snart to år siden trakk han alle sine tilståelser, og har startet arbeidet med å bli renvasket.

Flere vil følge

Tidligere i år ble det klart at den svenske påtalemyndigheten ikke motsatte seg at saken kom opp på nytt. Det samme har instansen sagt om dommen som omhandler drapet på den norske 9-åringen Therese Johannessen, et forhold Bergwall også er dømt for.

En formell frifinnelse i den saken er ventet senere i høst. Når det skjer har advokat Fridtjof Feydt krevd at den såkalte Therese-saken blir tatt opp igjen i Norge.

Les også: Therese-saken åpnes igjen

Les også: I dag foreldes Gry-saken

I løpet av kort tid er det også ventet at Bergwalls advokater formelt anker dommene som utpeker 60-åringen som skyldig i drapene på de norske jentene Gry Storvik og Trine Jensen.

Svenske påtalemyndigheter har på selvstendig grunnlag også allerede startet arbeidet med disse - og de øvrige dommene mot Bergwall - etter at han trakk tilbake sine tilståelser.

Ikke i noen av de åtte drapene finnes det fysiske beviser som knytter ham til offer eller gjerningssted, de baserer seg derfor i all hovedsak på tilståelsene. Bergwall sier de kom i pillerus og som følge av en særegen psykiatrisk behandling som han ble utsatt for på 90-tallet.

Millionregning

For den svenske stat har dagens dom også en økonomisk kostnad. Bergwalls advokat Thomas Olsson får nå dekket sine utgifter for arbeidet med saken, til sammen nærmere 2,5 millioner svenske kroner.

Sture Bergwall sitter fortsatt på Säter sykehus underlagt tvungen psykiatrisk behandling. Han har også startet en prosess for å få en ny vurdering av hans psykiske tilstand.

Les også: - Fortsatt farlig

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Det er ventet at han vil fremme et anseelig erstatningssøksmål mot den svenske stat når de øvrige dommene avklares.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy