– Fredssamtalene er dødsdømte

Irans president Mahmoud Ahmadinejad deltok fredag i den årlige markeringen av Jerusalem-dagen i Teheran. Under den palestinasolidariske samlingen sa presidenten at fredsinitiativet mellom Israel og palestinerne er dødsdømt. Foto: REUTERS / Caren Firouz / SCANPIX
Irans president Mahmoud Ahmadinejad deltok fredag i den årlige markeringen av Jerusalem-dagen i Teheran. Under den palestinasolidariske samlingen sa presidenten at fredsinitiativet mellom Israel og palestinerne er dødsdømt. Foto: REUTERS / Caren Firouz / SCANPIX

De direkte fredssamtalene mellom israelerne og palestinerne er dødfødte og dødsdømte, sier Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NUPI-direktør Jan Egeland NUPI-direktør Jan Egeland

Torsdag møttes Israels statsminister og palestinernes president i Washington for første gang til samtaler ansikt til ansikt siden krigen i Gaza i januar 2009.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad rettet skarpt skyts mot palestinske og israelske ledere som torsdag gjenopptok direkte samtaler om fredsprosessen, da han talte på en palestinasolidarisk samling i Teheran fredag.

Les også: Sammenbrudd truer samtalene i Washington

Presidenten gjentok også sitt Israel-fiendtlige budskap han flere ganger tidligere har forfektet.

– Folket i Midtøsten er i stand til å fjerne «det sionistiske regimet» fra verden, sa Ahmadinejad.

Udetonerte «bomber»

Direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland, har vært blant analytikerne som på forhånd har vært positivt innstilt til prosessen. Etter møtet torsdag, mener Egeland at håpet fortsatt lever.

– Ingen hadde vel på forhånd turt å håpe på at de allerede nå skulle bli enige om reelle forhandlinger, sier Egeland til NTB. Men han mener det er positivt at partene er blitt enige om at de skal møtes igjen annenhver uke i tiden framover, og at de skal forsøke å få til en rammeavtale.

– Udetonert bombe

Likevel advarer forskeren mot at det hele kan bryte sammen allerede 26. september. Da utløper det midlertidige forbudet mot bosetningsbygging som den israelske regjeringen innførte for 10 måneder siden.

– Bosetningsspørsmålet er den tidsinnstilte bomben som når som helst kan detoneres, sier Egeland.

Palestinernes president Abbas sier han vil reise seg fra forhandlingsbordet og gå, dersom forbudet ikke blir forlenget.

Håper fortsatt

– Jeg håper at amerikanerne allerede før møtet i Washington har oppnådd resultater, sier Egeland, som også etterlyser støtte til meklerinitiativet.

Hvis alle skal sitte på avstand å si at prosessen er mislykket allerede fra starten av, får vi aldri noen løsning, påpeker NUPI-direktøren.

– Som forsker tror jeg jo egentlig ikke at det går denne gangen heller, innrømmer Egeland.

– Men som medmenneske med et ønske om at denne konflikten skal få en løsning, har jeg fortsatt håp. (©NTB)

Personvernpolicy