Kan iPhone erstatte stetoskopet?

MÅLER HJERTERYTMEN: En app til iPhone kan måle hjerterytmen til brukeren - og vise den i en grafisk fremstilling. - Smarttelefoner er fremtiden innen helse, mener skaperen av app'en. (Foto: Colourbox.com)
MÅLER HJERTERYTMEN: En app til iPhone kan måle hjerterytmen til brukeren - og vise den i en grafisk fremstilling. - Smarttelefoner er fremtiden innen helse, mener skaperen av app'en. (Foto: Colourbox.com)

En applikasjon (app) til iPhone som måler brukernes hjerteslag, er lastet ned tre millioner ganger i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

iStethoscope, som applikasjonen heter, bruker en innebygd mikrofon for å måle hjerteslagene til brukeren.

For å gjennomføre målingen holder brukeren bunnen av iPhone’en inn mot brystet, på venstre side, og når man så rister på telefonen vises grafer som viser hjerterytmen. Man kan også høre på et åtte sekunder langt opptak av hjertelydene.

Ifølge SkyNews er app’en lastet ned tre millioner ganger i Storbritannia.

Og for øyeblikket er iStethoscope den tredje mest nedlastede blant iPhone-brukere i Norge, både på lista over gratis- og betal-app'er.

Ifølge en av skaperne bak app’en – Peter Bentley ved University College London – kan smarttelefoner i fremtiden redde liv, spare penger og forbedre helsevesenet.

Han ser for seg at telefonene i fremtiden vil kunne brukes blant annet til ultralyd og til å måle pasienters blodtrykk.

Les også: Apple-overskudd på 20 milliarder kroner

- Ikke like bra som stetoskopet

Men ikke alle er begeistret for iStethoscope. Medisinsk direktør Tim Ringrose i det medisinske nettverket doctors.net.uk, tror ikke app’en vil erstatte det tradisjonelle stetoskopet med det første:

- Det beste med den er at den kan hjelpe leger med å forklare hva lydene de hører gjennom stetoskopet betyr, fordi den grafiske fremstillingen i app’en er tydelig, sier han ifølge SkyNews.

Han mener også det er positivt at pasientene kan registrere hjerterytmen sin på egenhånd og vise det til legen, dersom de er bekymret for noe.

- Men app’en gjør ikke alt det et stetoskop gjør. Det virker som den har problemer med å plukke opp pustelyder, som betyr at det vil være vanskelig å oppdage lungesykdom, som for eksempel lungebetennelse, sier Ringrose.

Det finnes også en rekke andre medisinske iPhone-applikasjoner. Og i en undersøkelse som SkyNews refererer til har mer enn 80 prosent av de spurte legene svart at de forventer å eie en smarttelefon innen 2012.

PS. ABC Nyheter møtte på problemer da vi testet gratisversjonen av iStethoscope.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy