Rekonstruerte Sex Pistols-konserten

Trygve Mathiesen slipper nå boken «Banned in the UK – Sex Pistols exiled to Oslo 1977». Foto: Gitte Johannessen (NTB)
Trygve Mathiesen slipper nå boken «Banned in the UK – Sex Pistols exiled to Oslo 1977». Foto: Gitte Johannessen (NTB)
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter-skribent Trygve Mathiesen har skrevet bok om Sex Pistols' konsert på Pingvin Club i Oslo i 1977.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sex Pistols i Oslo 1977

* Trygve Mathiesens bok «Banned in the UK – Sex Pistols exiled to Oslo 1977» slippes fredag 3. september kl. 18 på Galleri MAP i Tøyengata i Oslo

* Dit er alle de 214 konsertgjengerne fra juli 1977 invitert, så vel som til lanseringsfesten på Parkteatret senere på kvelden, der Backstreet Girls, Ronny Pøbel og Pornofilm spiller

* Fotoutstillingen på Galleri MAP henger til 19. september, og består av 31 fotografier i svart/hvitt og farger av ni ulike fotografier

* Til stede på Pingvin Club var blant andre Jahn Teigen, Herodes Falsk, Terje Rypdal

Kilder:

* Fra Bodø: Hugo Nilsen

* Fra Vefsn/Mosjøen: Kaare Berntzen

* Fra Jessheim: Siw Grindaker

* Fra Tønsberg: Kjell Arild Lier (og syv venner), også avbildet i boken

* Fra Bergen: Per Boye Hansen

* Fra Trøndelag: Kristin Stoltz, også avbildet i boken

* Fra Ålesund: Ivar Gunnar Braaten

* Fra Drangedal: Berit Refsdal Moskvil, Else Marit Refsdal

* Fra Notodden: Tore Hvaal

* Fra Elverum: Alf Arne Hammer, mens Øyvind Celius ikke kom inn (for ung)* Kristiansand: Rolf Joggi Gjestland, også avbildet i boken

Trygve Mathiesen har gravd dypt for å finne ut hvem som faktisk var på Sex Pistols-konserten i Oslo i 1977. Foto: Gitte Johansen (NTB)Trygve Mathiesen har gravd dypt for å finne ut hvem som faktisk var på Sex Pistols-konserten i Oslo i 1977. Foto: Gitte Johansen (NTB)

Originalkontrakten mellom Pingvin Club og Sex Pistols-arrangøren fant han i en kjeller – og 214 publikummere fra 1977 ble sporet opp og identifisert ved hjelp av aviser, Facebook, telefonkatalogen og skattelisten.

Les også: To hundre pingviner med øresus

For eksempel identifiserte Lars Lillo-Stenberg identifiserte sin gamle barnevakt på et bilde ved hjelp av mobiltelefonen.

– Det er én person jeg ikke har funnet ut hvem var, og det er dama som ble med gitaristen opp på hotellet etterpå, medgir Trygve Mathiesen, punkhistorikeren og forfatteren som fredag slipper «Banned in the UK – Sex Pistols exiled to Oslo 1977».

Den inneholder en rekke tidligere upubliserte bilder fra den minneverdige – og ifølge Mathiesen historiske og viktige – konserten. I alt 47 bilder, deriblant flere i farger, er hentet opp fra esker og skuffer og kjellere av i alt ni fotografer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store myten

Trygve Mathiesen sitter omgitt av 31 av disse fotografiene i Galleri MAP på Tøyen i Oslo. Her skjer den norske boklanseringen fredag, samtidig som fotoutstillingen åpner og blir hengende frem til 19. september.

Selv var forfatteren bare 15 år da Sex Pistols-sirkuset inntok fedrelandet – og vurderte aldri å dra hjemmefra Lillestrøm til Oslo for å prøve å komme seg inn på nattklubben med 20-årsgrense.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg føler på mange måter at jeg også var på konserten, sier han og ler.

For nettopp spørsmålet om hvem som var til stede – for ikke å snakke om hvem som ikke var der denne julikvelden for nå 33 år siden – er for lengst blitt en del av rockens folklore.

– Det har oppstått en rekke myter i etterkant, om hvor mange som skal ha vært der, og at det skal være tusenvis som har skrytt på seg å ha vært til stede. For det gav kred å ha vært der. Min teori er at folk som selv ikke var der, har prøvd å redusere viktigheten av konserten gjennom å overdrive denne listemyten, sier Mathiesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sitt farligste

Selv gikk forfatteren grundig til verks for å finne det han kunne av sannhet: Han skrev bok der den endelige listen – så endelig som den kan bli – er en lokkende del av innholdet.

– At 10.000 skal ha skrytt på seg å være på en konsert som rommet 200 mennesker er substans nok i seg til en bok, fastslår Mathiesen, som imidlertid fyller på med nok av annet materiale:

Ikke bare de sjeldne bildene, men også en levende fortelling om et helt døgn som forvandlet norsk rockhistorie, så vel som en analysedel som har ført til at han er invitert til å skrive i Leeds-universitetets nye punk- og postpunkjournal.

– Her er stoff både for detaljfikserte Pistols-fanatikere som dyrker alle detaljer, og for dem som er interesserte i de store linjene og det sosiopolitiske aspektet, sier Matheisen, som skrev boken på engelsk for å favne lesere også i Sex Pistols’ hjemland. Og bokverket ble først sluppet i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var som å rapportere tilbake til dronningen, ler han og spiller på bandets beryktede låt «God Save The Queen», som gjorde at Sex Pistols ble bannlyst i eget hjemland og ble sladdet når singelen toppet listen.

Det var nettopp da, den gangen Sex Pistols var på sitt farligste, at de traff Norge.

Rocken gjenfødt

– De kom til et Skandinavia som var dødt som en ørken, der rocken lå nede. Det døgnet innebar rockens gjenfødelse i Norge, en restart, fastslår Mathiesen som for Rockheim – der han var punkkonsulent – regnet ut følgende:

– Fra 1977 til 1985 steg antallet rockkonserter i Norge drastisk. Denne nye bølgen med punk og new wave motiverer norske utøvere til å dra i gang en kjempemessig konsertaktivitet, sier han.

De 214 dokumenterte vitnene er så nøyaktig som man kan tallfeste dem som var på Pingvin Club 20. juli 1977. Dit kom folk fra Tønsberg, Bergen, Bodø, Halden, Trondheim, Jessheim, Drammen, Mosjøen, Bodø, Drangedal, Langesund, Elverum og Haugesund – og fra Oslo dominere østlige bydeler som Groruddalen og Østensjøområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen var der tilfeldig fordi de var stamgjester, mens atskillige var over gjennomsnittet musikkinteresserte.

– Pistols ble for mange gnisten til å dra i gang deres egen kreative karriere, tror Trygve Mathiesen.

Det britiske punkbandet Sex Pistols møtte pressen i forbindelse med konserten i Oslo. Vokalisten Johnny Rotten Foto Henrik Laurvik (NTB/Scanpix)Det britiske punkbandet Sex Pistols møtte pressen i forbindelse med konserten i Oslo. Vokalisten Johnny Rotten Foto Henrik Laurvik (NTB/Scanpix)

Sid Vicious i undertøy, Johnny Rotten i hvit jakke. De drikker øl. Foto Henrik Laurvik (NTB/Scanpix)Sid Vicious i undertøy, Johnny Rotten i hvit jakke. De drikker øl. Foto Henrik Laurvik (NTB/Scanpix)