Abbas og Netanyahu skal møtes annenhver uke

Palestineres president Mahmoud Abbas (t.h.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) innledet direkte fredssamtaler i Washington torsdag med Hillary Clinton som vert. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX
Palestineres president Mahmoud Abbas (t.h.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) innledet direkte fredssamtaler i Washington torsdag med Hillary Clinton som vert. Foto: REUTERS / Jim Young / SCANPIX

Palestineres president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møtes til nye fredssamtaler om to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell kunngjorde torsdag at Abbas og Netanyahu skal ha nye samtaler 14. og 15. september, og at de to lederne etter det skal møtes annenhver uke.

De fremtidige møtene skal finne sted «i regionen», fortalte Mitchell. Kunngjøringen torsdag kom etter at Abbas og Netanyahu hadde forhandlet i nesten tre timer i det amerikanske utenriksdepartementet, med Hillary Clinton som vertskap.

Fagre ord ble fulgt av krav da statsminister Benjamin Netanyahu og president Mahmoud Abbas startet samtalene i Washington torsdag.

– Jeg ser i deg en venn for fred. Sammen kan vi lede vårt folk til en historisk framtid og sette en stopper for konfliktene, sa Netanyahu henvendt til Abbas.

– Det blir ikke lett. En sann fred og en varig fred kan bare oppnås med gjensidige og smertefulle innrømmelser fra begge sider. Fra den israelske og den palestinske. Fra min side og din side.

Stilte krav

Både Netanyahu og Abbas satte forutsetninger for en mulig fredsavtale.

– Vi forventer at du anerkjenner Israel som en stat for det jødiske folk, sa Netanyahu til Abbas.

Abbas gjentok kravet om at Israel må stanse byggeaktiviteten på Vestbredden, og at blokaden av Gaza må oppheves.

Men palestinernes president sa også at veien til fred er ryddet, og at forhandlingene som nå starter, bør lede til fred innen ett år.

– La oss undertegne en formell avtale for fred og legge denne lange perioden med lidelse bak oss, oppfordret han.

Folket bestemmer

USAs utenriksminister Hillary Clinton er vert for møtet og påpekte at selv om regionens ledere sitter ved forhandlingsbordet, er det ikke de som til sjuende og sist kan skape varig fred.

– Det er den israelske og palestinske befolkningen som til slutt bestemmer framtiden, understreket hun.

Torsdagens direktesamtaler mellom Abbas og Netanyahu er de første på nesten to år, og den første forhandlingsbolken var satt til å vare i tre timer.

Bosetningene en trussel

En av sakene som kan sette en stopper for fredssamtalene, er utbyggingen av de jødiske bosetningene på Vestbredden. Den midlertidige stansen av utbyggingen varer til 26. september, og Netanyahu har signalisert at det ikke blir aktuelt å forlenge denne.

I tillegg vil en tostatsløsning kreve at Israel må gi ifra seg deler av de okkuperte landområdene – det inkluderer Øst-Jerusalem til en palestinsk hovedstad.

Netanyahu stiller seg åpen til en palestinsk stat, men han går ikke inn for at kontrollen over Øst-Jerusalem skal deles.

Voldsbølge

Hama’ kontroll over Gazastripen forblir en av de største barrierene for videre fredssamtaler, ifølge palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat.

Gaza blir på generell basis ansett som en del av en eventuell framtidig palestinsk stat, men Hamas motsetter seg Israels rett til å eksistere. De vil ikke være en del av samtalene, og den israelske hæren frykter at en voldsbølge er satt i verk av organisasjonen for å sabotere fredsforsøkene.

Fire mennesker ble drept i to angrep som var rettet mot israelske bosettere på Vestbredden tirsdag. Izz el-Deen al-Qassam-brigadene, en væpnet gruppe som tilhører Hamas, sier de sto bak.

Hvert sitt territorium

Abbas representerer Fatah, som har ligget i strid med Hamas i flere år. Hamas, som vant valget på den palestinske lovgivende forsamling i 2005, kontrollerer nå Gazastripen, mens Fatah kontrollerer Vestbredden.

Forsøk på en forsoning mellom gruppene har ikke vunnet fram, og Abbas gikk dermed til fredssamtalene uten å representere hele landområdet som han håper skal bli en palestinsk stat.

(©NTB)

Personvernpolicy