To terrormistenkte pågrepet i Nederland

Hovedinngangen til Schiphol flyplass i Amsterdam, der de to mennene ble pågrepet etter at amerikanske myndigheter meldte om «mistenkelige gjenstander» i deres bagasje. Foto: Scanpix/EPA.
Hovedinngangen til Schiphol flyplass i Amsterdam, der de to mennene ble pågrepet etter at amerikanske myndigheter meldte om «mistenkelige gjenstander» i deres bagasje. Foto: Scanpix/EPA.

Nederlandsk politi har pågrepet to menn myndighetene frykter kan ha forsøkt å forberede et terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to mennene ble pågrepet om bord i et fly fra Chicago, og myndighetene mistenker at de «øvde» på å gjennomføre et terrorangrep. Det ble funnet tapetkniver og en mobiltelefon tapet til en flaske i bagasjen deres.


Amerikanske myndigheter sier til amerikanske medier at hendelsen kan ha vært et forsøk på å teste hvilke gjenstander som slipper gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, som en mulig forberedelse til et fremtidig angrep.

I timene etter pågripelsen verserte det ulike teorier om hvorvidt hendelsen var en misforståelse eller en faktisk trussel.

Det ble også stilt spørsmål ved hvordan mennene kunne fly videre til Amsterdam etter at sikkerhetspersonell ved en amerikansk flyplass markerte bagasjen tilhørende minst en av dem.

Informerte nederlandske myndigheter

ABC News, som meldte om hendelsen, sier de to har blitt siktet for å «forberede et terrorangrep», og at det var amerikanske myndigheter som ba om at de to skulle pågripes.

Politiet ved flyplassen i Nederland opplyser kun at mennene ble pågrepet ved flyplassen Schipol etter en forespørsel fra myndighetene.

Det amerikanske departementet for innenlandsk sikkerhet sier til AFP at det informerte nederlandske myndigheter om at bagasjen til to menn som reiste fra Chicago til Amsterdam inneholdt «mistenkelige gjenstander».

- Dette spørsmålet er fremdeles under etterforskning, het det i en uttalelse.

Men departementet ønsket ikke å opplyse om det hadde bedt om at de to mennene skulle pågripes, eller hvordan og hvorfor de ble tillatt å gå om bord selv om det hadde blitt påvist flere mistenkelige gjenstander i minst en av bagene deres.

- Ikke forbudte gjenstander

En anonym representant for myndighetene sier til AFP at ingen av mennene hadde «forbudte gjenstander på seg eller i sin håndbagasje».

Vedkommende sa videre at det var flypoliti om bord på flyet mennene tok fra Chicago til Nederland.

ABC News identifiserte mennene som Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi og Hezam al-Murisi, ifølge den ene mannens naboer er Soofi fra Jemen. The New York Times skriver at begge mennene har jemenittisk bakgrunn, med en nederlandsk myndighetsrepresentant som kilde.

De ser ut til å ha gått om bord i United Airlines flight 908 fra Chicago, Illinois og reist videre til Amsterdam tross en rekke sikkerhetsbekymringer som begynte i Birmingham, Alabama, der Soofi skal ha påbegynt sin reise.

Kontanter og mobiltelefoner

Ved sikkerhetskontrollen der ble han stanset på grunn av sin «store bekledning». De oppdaget at han hadde med seg 7000 dollar i kontanter, hvorpå de åpnet hans bagasje, melder ABC News.

I bagasjen flant de en mobiltelefon tapet fast til en Pepto-Bismol-flaske, tre mobiltelefoner som var tapet sammen og flere klokker som var tapet sammen, men det ble ikke påvist noen eksplosiver. Dermed fikk Soofi reise videre til Chicago.

Flere amerikanske medier melder at han siden sjekket inn bagasjen sin på en flygning til fra Chicago til Jemen, med mellomlandinger i Washington og Dubai.

Murisi skal siden ha gått om bord i et fly til Amsterdam, og da flyplassmyndighetene ved Washingtons Dulles-flyplass innså at han ikke var på samme fly som bagasjen sin kalte de flyet tilbake og fjernet bagasjen.

Men The New York Times skriver at Soofi sjekket inn sin bagasje på et fly som skulle til Jemen fra Birmingham, og forlot sin bagasje i Alabama snarere enn Illinois.

Enkelte medier har antydet at det kan dreie seg om en uvanlig, men harmløs misforståelse.

Fokuserer på Soofi

CBS News siterer amerikanske myndigheter på at mennene ikke var knyttet til hverandre, og at etterforskningen fokuserte spesielt på Soofis handlinger.

Times siterer en mann som sier han er Soofis fetter, og at slektningens bagasjeinnhold ikke var overraskende.

Han sier Soofi trolig hadde vært i ferd med å frakte elektrisk utstyr og medisiner hjem og simpelthen tapet sammen gjenstander ment for den samme mottakeren.

- Dette er vår kultur, sier Omar Sufi til avisen.

Personvernpolicy