Snøfaste bilister reddet ned fra fjellet

Snøen kom overraskende på i fjellet i Sør-Norge natt til søndag. Sommerstemningen forsvant brått i Jotunheimen i helgen, gjester og bilder våknet opp til nesten 40 centimeter tung nysnø på Valdresflya Vandrerhjem. Foto: Jeanette Andresen / Scanpix
Snøen kom overraskende på i fjellet i Sør-Norge natt til søndag. Sommerstemningen forsvant brått i Jotunheimen i helgen, gjester og bilder våknet opp til nesten 40 centimeter tung nysnø på Valdresflya Vandrerhjem. Foto: Jeanette Andresen / Scanpix

Både snøfaste biler og bilister var søndag ettermiddag fraktet ned fra Juvasshytta i Jotunheimen etter det voldsomme snøværet i fjellene i Midt-Norge lørdag kveld og natt til søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 40 centimeterne med snø som lavet ned i Jotunheimen skapte store problemer for rundt 200 turfolk da de skulle reise hjem fra området rundt Juvasshytta ved foten av Galdhøpiggen. Det var svært glatt på veien, og 15 biler ble først fraktet ned fra fjellet søndag ettermiddag. Fire av dem hadde kjørt av veien.

– Det er brøytet og strødd der oppe, så nå har vi fått ned alle bilene. Men denne historien er en påminnelse til alle oss som skal opp på fjellet i høst, om at vi må følge nøye med på værmeldingene. Man skal være føre var og sko bilen etter forholdene, sier fungerende kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF til NTB.

Les også: Over 60 biler fast i snøen i Jotunheimen

Berget ned om natten

Turfolkene som lørdag kveld ble overrumplet av uværet, ble i løpet av natten berget ned til turisthytter og andre oppholdssteder i Skjåk og Lom.

– De siste oppdateringene jeg har fått er at det går bra med alle. Bergeren vi har på fjellet forteller at alle ble transportert ned i løpet av natten. Han tok med seg en gjeng til Skjåk, og en privatperson brakte de øvrige til Raubergstulen turisthytte i Lom. De har fått varme rom, mat og litt søvn, sier Nils Sødal.

Også bergingsbilen fikk problemer. Til tross for at den hadde kjettinger slet den lørdag kveld med å komme seg opp til Juvasshytta.

– Ingen med vinterdekk

Juvasshytta ligger på 1.841 meters høyde. Det er ikke varslet mer snø i området mandag. Sødal oppfordrer likevel folk som oppholder seg på Juvasshytta til å vente en dag eller to med å kjøre ned fra fjellet.

– Det er svært glatt på veiene, og mange kjører nok med sommerdekk. Det kan være lurt å holde seg i ro, og jeg vil i alle fall oppfordre folk til å sjekke forholdene med veivesenet, sier han.

At få har tenkt tanken på at vinterdekk kan være lurt så tidlig som i slutten av august, er noe daglig leder og vertinne Turid Berge ved Valdresflya Vandrerhjem, helt øst i Jotunheimen, kan bekrefte. Også her trodde ikke folk sine egne øyne da biler, hus og veier plutselig var dekket av nesten 40 centimeter med tung nysnø.

– Folk var redde

– Folk var redde en god stund. Det var rett og slett farlig å kjøre. Veldig mange sto fast, og motorsykler hadde veltet og kjørt ut av veien. Alle har jo sommerdekk nå, sier Turid Berge.

Valdresflya Vandrerhjem ligger på nesten 1.400 meters høyde på toppen av Valdresflyveien. Etter et nytt lett snøfall i titiden søndag formiddag ble det etter hvert mildere, og veiene skrapt slik at veiene igjen var farbare.

– Men det er altfor tidlig med snøvær nå. Ikke siden tidlig på 1990-tallet har vi opplevd noe lignende, da det allerede 14. august falt 30 centimeter med nysnø og skapte fullstendig kaos. Men det var jo ganske gøy, minnes Turid Berge. (©NTB)

Personvernpolicy