Gir humoristene frie tøyler i valgkampen

Frem til i går, fredag, kunne man ikke drive gjøn med kandidater som stiller til valg. Forrige søndag demonstrerte mange av landets mest profilerte komikere mot humor-sensuren under valgkampen. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
Frem til i går, fredag, kunne man ikke drive gjøn med kandidater som stiller til valg. Forrige søndag demonstrerte mange av landets mest profilerte komikere mot humor-sensuren under valgkampen. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasiliansk høyesterett har opphevet fredningen av politikere i valgkampen og gir landets humorister frie tøyler til å vitse om dem på tv og i radio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Den brasilianske valgloven er svært restriktiv, og fram til i går, fredag, var det ikke lov å drive gjøn med kandidatene som stiller til valg, i tv og radio.

Forbudet ble vedtatt i stillhet i fjor, som et vedlegg til valgloven fra 1997, og den som brøt loven risikerte bøter på 100.000 reais, rundt 350.000 kroner.

Forrige søndag demonstrerte mange av landets mest profilerte komikere mot humor-sensuren under valgkampen.

Demonstrasjonen fikk stor oppmerksomhet både i Brasil og internasjonalt, og den førte også til at Brasiliansk sammenslutning av radio- og tvstasjoner (Abert) ba Høyesterett vurdere om lovparagrafen kunne være i strid med den brasilianske grunnloven.

Sent torsdag kveld kom avgjørelsen som fikk humoristene til å smile:

Høyesterettsdommer Carlos Ayres Britto opphever forbudet mot å latterliggjøre kandidatene de tre siste månedene før valget med umiddelbar virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke statens oppgave å definere hva journalister og enkeltindivider kan eller ikke kan si. Vi kan ikke ha delvis pressefrihet eller forhåndssensur. Pressefrihet gir journalisten lov til å kritisere hvem som helst, også på sarkastisk, ironisk eller humoristisk måte, og det gjelder særlig mot autoriteter og statsapparetet, skriver Carlos Ayres Britto i kjennelsen.

SENSUR

Humor-forbudet gjelder fra 1. juli i valgår, det vil si drøye tre måneder før valget og forbyr ”knep, montasjer eller andre lyd- eller bildevirkemidler som nedverdiger eller latterliggjør kandidaten, partiet eller koalisjonen, eller det å produsere eller kringkaste program med dette innhold”.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentkandidat José Serra. Foto hentet fra kandidatens hjemmeside.Presidentkandidat José Serra. Foto hentet fra kandidatens hjemmeside.

Abert mente loven i praksis betyr at satire, vitser eller humorprogrammer som omhandler politikere eller politiske spørsmål, ikke kan kringkastes under valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Loven knebler radio- og TV-stasjonene og tvinger dem til å unngå å dekke politiske stridstemaer og kritiske vinklinger, fordi de kan føre til at de blir beskyldt for kampanjejournalistisikk, skriver Abert i henvendelsen til Høyesterett.

Dette er uten tvil sensur, og ytringsfriheten er like viktig for demokratiet som stemmeretten, argumenterer Abert.

- Disse paragrafene i valgloven begrenser ytringsfriheten og informasjonsfriheten, og dermed er de i strid med garantiene som Grunnloven gir oss, sier president i Abert, Daniel Slaviero i en pressemelding.

FRITT FRAM

Høyesterettsdommer Carlos Ayres Britto er enig med Abert på dette punktet.

- Humor er ikke bare en måte å få folk til å le på. Det er også et kritisk blikk på verden, og latteren er en bieffekt, gjennom den uventede oppdagelsen som humoren avdekker. Humor er en form for journalistikk, og nyter derfor godt av all frihet som pressen er sikret gjennom grunnloven, skriver Ayres Britto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentkandidat Marina Silva. Foto hentet fra kandidatens hjemmeside.Presidentkandidat Marina Silva. Foto hentet fra kandidatens hjemmeside.

- Kritisk journalistikk er i folkets interessse og skal ikke underlegges forhåndssensur. Pressefriheten skal ikke begrenses på noe tidspunkt og heller ikke under valgkampen. Pressefriheten skal gjelde uansett omstendigheter, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjennelsen fra Ayres Britto er bare midlertidig, og nå skal saken behandles i plenum i Høyesterett. Dette vil trolig skje neste uke, skriver avisen Folha de São Paulo.

Enn så lenge kan tv-stasjoner og radioprogrammer vitse så mye de vil med politikeren.

EN STOR VITS

Fredag feiret komikerne høyesterettsavgjørelsen på Twitter:

“Vitsene om kandidatene var mye morsommere da vi hadde sensur”, twitret stand-up komiker Danilo Gentili.

”Jeg vil ha Fabio Porchat som president”, skriver humoristen Fabio Mazzeo.

Porchat var en av initiativtakerne til demonstrasjonen som mobiliserte flere hundre mennesker i Rio de Janeiro mot humor-sensuren søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag får vi ikke lov til å le av politikerne. I 2015 får vi ikke en gang lov til å snakke om regjeringen, sa komikeren Fabio Porchat under demonstrasjonen.

- Det å ta humoren ut av valgkampen hever ikke nivået, og det øker heller ikke respekten for politikerne. I stedet svekker det debatten, mente skuespiller Helio de la Pena i det populære humorprogrammet Casseta & Planeta på tv-stasjonen Globo.

FORSPRANG

Brasils valglov er svært restriktiv, og målet er å sikre kandidatene så like muligheter som mulig.

Mediene risikerer bøter dersom de favoriserer en kandidat i sin dekning.

I nyhetssendingene er radio- og tv-stasjonene nødt til å gi like stor oppmerksomhet til alle kandidater.

I tv-sendte debatter har alle kandidater med en viss oppslutning rett til å være med, noe som har gjort det praktisk svært vanskelig for tv-kanalene å gjennomføre slike debatter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets tv- og radiostasjoner må også sende politisk valgreklame flere ganger i døgnet de siste seks ukene før valget. I tillegg skal alle meningsmålinger godkjennes og registreres av landets øverste valgdomstol (TSE).

Dette kreves for å unngå at falske meningsmålinger blir brukt som propaganda i valgkampen.

I den siste nasjonale meningsmålingen som ble offentliggjort torsdag (med registreringsnummer 25473/2010 i TSE), har regjeringskandidaten Dilma Rousseff fra det brasilianske arbeiderpartiet PT et forsprang på hele 20 prosentpoeng på motkandidaten José Serra fra partiet PSDB.

Rousseff har en oppslutning på 49 prosent i målingen. Serra har 29 prosent og Marina Silva fra miljøpartiet PV, har en oppslutning på ni prosent.

Det betyr at Dilma Rousseff med stor sannsynlighet blir Brasils første kvinnelige president, og hun ligger også an til å vinne valget allerede i første valgrunde 3. oktober.

Det er andre gang Serra stiller til valg.

I 2002 tapte han mot sittende president Lula, og det ser ikke ut til at Serra når helt opp denne gangen heller.

”Siste meningsmåling viser at til og med jeg kan vinne mot Serra”, twitrer stand-up komiker Fabio Porchat fredag.