«Kannibaler» bistår gruvearbeiderne

Påkjenningen har begynt å tære på de 33 gruvearbeiderne som har vært fanget i tre uker under jorda i Chile. Fem av dem viser tegn på depresjon. Nå skal fem av de overlevende fra den berømte flyulykken i Andesfjellene i 1972 bistå med sin ekspertise. De fem personene ble tvunget til å spise sine døde kamerater for ikke å sulte i hjel mens de ventet på hjelp. Foto: Zeitgeist Films / overlevende fra Flight 571.
Påkjenningen har begynt å tære på de 33 gruvearbeiderne som har vært fanget i tre uker under jorda i Chile. Fem av dem viser tegn på depresjon. Nå skal fem av de overlevende fra den berømte flyulykken i Andesfjellene i 1972 bistå med sin ekspertise. De fem personene ble tvunget til å spise sine døde kamerater for ikke å sulte i hjel mens de ventet på hjelp. Foto: Zeitgeist Films / overlevende fra Flight 571.

De 33 gruvearbeiderne som er innestengt i Chile får uventet hjelp for å takle den ekstreme isolasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire måneder før de realistisk sett kan reddes har fem av de innestengte gruvearbeiderne i Chile begynt å vise tegn på depresjon.

Nå får de uventet hjelp for å takle den ekstreme isolasjonen 700 meter under bakken.

I neste uke ankommer fem av de overlevende fra flyulykken i Andesfjellene i 1972, hvor de overlevende klarte å holde seg i live i 72 dager ved å spise omkomne medpassasjerer.

– Når de kommer ut og klemmer hverandre over bakken, kommer de til å skjønne hvor kort tid noen måneder er i forhold til en mannsalder, forteller en av de overlevende fra flyulykken, José Luis Inciarte (62) til nyhetsbyrået AFP.

Kannibalisme

Det var den 13. oktober 1972 at et fly med med 45 personer om bord styrtet i Andesfjellene. Om bord i flyet var et ungt rugbylag fra Uruguay som var på vei til Chiles hovedstad Santiago for å spille bortekamp.

Flere av passasjerene overlever selve styrten. Men det skulle ta 72 dager i full isolasjon oppe i fjellene før redningen endelig kom. I løpet av de første dagene etter styrten, kunne de overlevende spise sjokolade og drikke vin som de hadde tatt med på reisen.

Senere gikk de tom for egen proviant og ble tvunget til å ta stilling til et grusomt valg:

Enten legge seg ned for å dø, eller å spise sine døde kamerater for ikke å sulte i hjel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bilde fra redningsaksjonen 22. desember 1972 - når de overlevende endelig blir oppdaget og reddet. Foto: Zeitgeist Films / overlevende fra Flight 571.Bilde fra redningsaksjonen 22. desember 1972 - når de overlevende endelig blir oppdaget og reddet. Foto: Zeitgeist Films / overlevende fra Flight 571.Ulykken har senere blitt en av verdens mest omtalte flyulykker, og har vært behørig omtalt både i bøker, debatter og film (Alive) som et eksempel på menneskets fantastiske evne til å tilpasse seg selv de mest ekstreme situasjoner i kampen for å overleve.

Den 22. desember 1972, 72 dager etter at Flight 571 hadde styrtet, var dramaet endelig over. Da kom endelig redningsmannskap til flyvraket hvor flere av passasjerene fortsatt var i live.

Tilsammen overlevde 16 mennesker ulykken.

Passasjerene ble reddet etter at tre av de overlevende, Fernando Parrado, Roberto Canessa og Antonio Vizintin, klarte den umulige oppgaven å krysse Andesfjellene til fots for å skaffe hjelp.

Les også: Hvordan skal man holde dem i live?

Personvernpolicy