Etterforskere forsvunnet etter massakre i Mexico

Mexicansk politi står vakt ved en bil som eksploderte utenfor en TV-stasjon i Mexico, få dager etter at 72 mennesker ble massakrert av en narkobande. Foto: REUTERS / Henry Romero / SCANPIX.
Mexicansk politi står vakt ved en bil som eksploderte utenfor en TV-stasjon i Mexico, få dager etter at 72 mennesker ble massakrert av en narkobande. Foto: REUTERS / Henry Romero / SCANPIX.

Avsløringen av en massakre på 72 ulovlige innvandrere i Mexico har fått dramatiske ettervirkninger: Foreløpig er to etterforskere savnet, en familie har fått dødstrusler og to bilbomber har gått av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detektiven som er ansvarlig for etterforskningen av massakren, Roberto Suárez, og en politimann forsvant, og politiet i Ciudad Victoria vet ikke hvor de er.

Men to hodeløse lik som er funnet i området, kan være de to politimennene, ifølge avisa La Jornada.

Guvernør i delstaten Tamaulipas, Eugenio Hernández, sier at soldater og politi har lett etter de to mennene siden torsdag og etter dem som sto bak massakren, trolig medlemmer av narkobanden Los Zetas.

Hernández sa også at to bilbomber var gått av fredag morgen i sentrum av Ciudad Victoria, uten å gjøre større skade. Den ene var utenfor et lokalt TV-selskap.

Dødstrusler

Fra Ecuador meldes det at familien til den eneste overlevende etter massakren, Luis Freddy Lala, har fått politivakt etter å ha mottatt dødstrusler, angivelig fra menneskesmugleren som fikk 11.000 dollar for å hjelpe ham å reise nordover.

Den 18 år gamle Lala overlevde skytingen, og selv om han ble skutt, gikk han 22 kilometer til fots fra ranchen der massakren fant sted for å varsle politiet. Han ligger nå på sykehus med politivakt.

Lala hadde som mål å komme seg til New Jersey, der foreldrene hans har oppholdt seg som ulovlige innvandrere i to år.

Risikabel transitt

Massakren har satt søkelyset på risikoen som hundretusener av mennesker løper hvert år for å prøve å komme seg til USA, og på de blodige metodene til narkokartellene i Mexico.

Ifølge immigrantene prøvde banden å tvinge dem til å hjelpe til med narkosmugling, og da de nektet, ble skutt og begravet i massegraver.

Blant de drepte var det arbeidssøkende fra Brasil, Ecuador, Costa Rica, Guatemala, El Salvador og Honduras, og diplomater fra flere av disse landene har reist til Ciudad Victoria for å hjelpe til med identifiseringen av ofrene.

Rundt 400.000 mennesker reiser gjennom Mexico hvert år for å forsøke å komme seg til USA. De fleste av dem har betalt menneskesmuglere for å frakte dem, ifølge FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay.

Maktkamp

Mexicos president Felipe Calderón legger skylden for massakren på en brutal maktkamp mellom de to narkobandene Los Zetas og Gulfkartellet.

Han sier at narkobandene i økende grad tvangsrekrutterer ulovlige innvandrere fordi de har fått stadig større problemer som følge av myndighetenes forsøk på å slå ned på dem.

Over 28.000 mennesker er drept de siste fire årene i forbindelse med krigene mellom bandene og myndighetenes kamp mot dem. (©NTB)

Personvernpolicy