Hvordan skal man holde dem i live?

Et klipp fra videoen som ble sendt opp fra gruven torsdag viser Omar Orlando Reygada Rojas (t.v.) som er en av de 33 gruvearbeiderne som sitter fanget 700 meter under jorda. (Foto:  AFP PHOTO/CHILE'S MINING MINISTRY)
Et klipp fra videoen som ble sendt opp fra gruven torsdag viser Omar Orlando Reygada Rojas (t.v.) som er en av de 33 gruvearbeiderne som sitter fanget 700 meter under jorda. (Foto: AFP PHOTO/CHILE'S MINING MINISTRY)

Logistikken for å holde gruvearbeiderne i live har blitt redusert til én dimensjon: 12 centimeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er størrelsen på røret som vi kan sende forsyninger med. Alt vi sender må være denne størrelsen eller mindre, sier Chiles helseminister Jaime Mañalich.

Ved hjelp av et minikamera kunne gruvearbeiderne torsdag sende opp en video som viste dem ved godt mot i sitt underjordiske fengsel.

Se klipp fra videoen her

Utfordringen nå er å holde det ved like.

Ubåt mest sammenliknbart

Dette er en utfordring både ingeniører så vel som Nasa-personell står overfor. Det viktigste nå er hvordan man skal holde dem friske og ved sine fulle fem mens den 40 tonn tunge australskbygde boremaskinen lager en utvei for dem.

Les også: Chile søker hjelp for å berge gruvearbeiderne

Medisinsk litteratur inneholder lite om hvordan håndtere en slik krise, sier Mañalich.

- Den nærmeste sammenlikning er ubåt-program. Det er derfor vi har kaptein Ramon Navarro, leder for ubåtskolen, her, sier Mañalich.

- Selvlysende rør

- Ubåten har vann på utsiden – gruvearbeiderne har 700 meter med stein, men likevel er følelsen av fangenskap den samme, sier Navarro til The Guardian.

Han uttrykte beundring for gruvearbeidernes mot.

- Om jeg noensinne skulle befinne meg i en liknende situasjon, så håper jeg har den samme utholdenheten, motet og styrken som disse gruvearbeiderne har, sier han.

Denne maskinen skal bore fluktveien for de 33 gruvearbeiderne. (Foto: EPA/Esteban Gonzalez)Denne maskinen skal bore fluktveien for de 33 gruvearbeiderne. (Foto: EPA/Esteban Gonzalez)

Gruvearbeiderne er ikke i noen umiddelbar fare. De begynte å spise fast føde i går, og de mottar vann og håndskrevne brev fra familien. Brettspill og små bibler har blitt sendt ned til mennene. Spesialdesignede selvlysende rør skal bli sendt ned til dem for å skape en følelse av dagslys.

- Behandle uten inngrep

Men hva om det skulle dukke opp medisinske krisesituasjoner?

- Hvordan behandler du blindtarmbetennelse uten operasjon? Vårt personell leter gjennom medisinske bøker for å finne måter å behandle denne typen lidelser uten kirurgiske inngrep, kun ved hjelp av smertestillende og andre medisiner, sier Mañalich.

En av gruvearbeiderne, Johnny Berrios, har blitt utnevnt som «lege» der nede, og gitt i oppgave å ta urinprøver og blodprøver som vil bli samlet og sendt opp i røret. Et midlertidig laboratorium har blitt bygd på bakkenivå for å analysere og overvåke mennenes helsetilstand.

Gruvearbeidere med hudlidelser eller lesjoner vil bli bedt om å stille seg foran kamera for å bli vurdert av et legeteam, som først vil stille en diagnose og deretter finne en løsning som kan transporteres ned til dem.

Fire liter vann hver dag

Å bo 700 meter under jorda i flere måneder medfører så mange mulige problemer at det nå er om lag 10 profesjonelle som er operative per gruvearbeidere – alt fra psykologer, ernæringsfysiologer til laboranter.

Bildet gir et lite innblikk i hvor mange som er satt inn i redningsaksjonen for de 33 mennene. For hver gruvearbeider er det om lag 10 profesjonelle operative fagfolk. (AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC)Bildet gir et lite innblikk i hvor mange som er satt inn i redningsaksjonen for de 33 mennene. For hver gruvearbeider er det om lag 10 profesjonelle operative fagfolk. (AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC)

Etter en uke med konsultasjon med Nasa, vil et astronautteam satt til å overvåke gruvearbeiderne. Mañalich setter sin lit til at Nasa-personellet vil være i stand til å sørge for at mennene er ved sine fulle fem og fysisk friske de neste 90 dagene.

- Nasa har sagt at vi må gi dem fire liter vann hver dag, ut fra den ekstreme heten og fuktigheten der nede, sier Mañalich.

- Ingen situasjon som kan sammenliknes

- Jeg må sammenlikne denne situasjonen med å bli holdt fanget bak fiendens linje eller delta i et oppdrag i verdensrommet, sier Rodrigo Figureoa, en av Chiles ledende psykiatere, som er innkalt av regjeringen.

- Jeg har studert medisinsk litteratur og det er virkelig ingen situasjon som kan sammenliknes med denne. Det eksisterer rett og slett ikke, sier han.

Regjeringen har allerede fått en rekke anbefalinger av fagekspertisen:

Få gruvearbeiderne til å utvikle en form for rutine, som inkluderer arbeid, trening, rekreasjon og hvile; finne en måte å skape en følelse av tid ved å skape natt og dag, og pleie kontakt med det vanlige livet på utsiden av gruven ved skriftlig og verbal kontakt med familien via brev og video. Familien har blant annet blitt bedt om å kommunisere triumfer og nederlag til deres favorittsportslag.

Overoptimisme det aller farligste

Men selv om det er viktig å holde motet oppe, er det en av de største feilgrepene regjeringen kan begå å sikte mot overoptimisme i stedet for realitet når man informerer om tidsrammen for når de kan forventes å bli reddet, sier en amerikansk austronaut.

Les også: Fortalt at redning vil ta måneder

- Det største feilgrepet du kan gjøre nå er å love noe du ikke kan holde. Det viktigste er å ikke si at det vil ta to måneder når det vil ta fire, sier Jerry Linenger til Reuters.

Linenger selv har overlevd 132 dager på romstasjonen Mir før han og hans to russiske mannskap ble reddet.

Personvernpolicy