Har avslørt hvetens hemmelighet

Den globale hveteproduksjonen trues av klimaendringer og en økende etterspørsel som følge av kraftig befolkningsvekst. Forskere håper kartleggingen av hvetens genetiske kode kan gi mer robuste hveteslag. (REUTERS/Pascal Rossignol/SCANPIX)
Den globale hveteproduksjonen trues av klimaendringer og en økende etterspørsel som følge av kraftig befolkningsvekst. Forskere håper kartleggingen av hvetens genetiske kode kan gi mer robuste hveteslag. (REUTERS/Pascal Rossignol/SCANPIX)

Britiske forskere har klart å knekke hvetens genetiske kode. Kornsorten er den viktigste næringskilden for en tredel av verdens befolkning, og funnene kan bidra til å bedre hveteproduksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne ved universitetet i Liverpool har klart å kartlegge 95 prosent av genkartet til en hvetetype som kalles kinesisk vårhvete. Funnene gjør at det kan bli lettere å dyrke fram mer robuste og grøderike hveteslag.

– Dette er et betydelig bidrag i kampen mot global matmangel, sier Neil Hall, som er med i forskerteamet.

– Vi må begynne å dyrke nå det vi skal spise om ti år, påpeker han.

Den globale hveteproduksjonen trues av klimaendringer og en økende etterspørsel som følge av kraftig befolkningsvekst. Hveteprisen på verdensmarkedet er nå den høyeste på over to år, først og fremst på grunn av den langvarige hetebølgen og tørken i Russland i sommer. (©NTB)

Personvernpolicy