Danmark sender ikke F16 til Afghanistan:

Sier nei til Nato

Norsk F-16 tar av fra Kabul international airport i 2006. Danmark har avslått en Nato-anmodning om å sende jagerfly til Afghanistan. Norge er ikke spurt. Foto: Forsvarets mediesenter
Norsk F-16 tar av fra Kabul international airport i 2006. Danmark har avslått en Nato-anmodning om å sende jagerfly til Afghanistan. Norge er ikke spurt. Foto: Forsvarets mediesenter

Nato har fått nei fra Danmark til å sende F16-fly til Afghanistan. Norge er ikke spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks utenriksminister Lene Espersen sier nei til Natos sønske om danske jagerfly i Afghanistan. Foto: ScanpixDanmarks utenriksminister Lene Espersen sier nei til Natos sønske om danske jagerfly i Afghanistan. Foto: Scanpix

(ABC Nyheter): I går avslo Danmark et ønske fra Nato om at danske jagerfly skulle stasjoneres i Afghanistan. Norge skal ikke ha blitt spurt om det samme, selv om det så sent som i 2006 var det stasjonert norske F-16 i Kabul.

- Vi har ikke fått noen slik forespørsel, svarer underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet på en henvendelse fra ABC Nyheter.

Det var den danske utenriksministeren Lene Espersen som opplyste om forespørselen og avslaget på et møte i den danske utenrikskomiteen i går.

Les også: Luftangrep mot opprørere i Afghanistan

Les også: Juli ny krisemåned for USA

Hun mente det både ville komme i konflikt mot et dansk mål om militær tilbaketrekning, og at landet ikke hadde råd til å bruke om lag 40 millioner danske kroner (ca 44 millioner norske) på dette.

- Vi er et av de land som bidrar mest til å stabilisere Afganistan. Nå handler det om å endre innsatsen slik at vi med tiden forhåpentligvis kan redusere vår innsats i Afghanistan, sa utenriksministeren i følge den danske avisen Politiken.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech viser også til at den danske forsvarssjefen også sier nei med henvisning til at forsvaret ikke har de nødvendige pengene til rådighet.

Tidligere har norske F-16 også fløyet over Afghanistan fra baser i Kirgisistan.

I tillegg til USA skal det for tiden være belgiske F-16 i Afghanistan.

Det har vært enkelte uhell som har rammet egne soldater. I 2006 var det en ulykke med et nederlandsk fly som førte til at piloten omkom, og i 2002 ble fire kanadiske soldater drept av en F-16 fra USA.

Danmark har om lag 650 soldater i landet. Norge ca 500.

Personvernpolicy