– Karzai-rådgiver på CIAs lønningsliste

Den amerikanske senatoren John Kerry var i forrige uke i Kabul for å diskutere Salehi-saken med president Hamid Karzai. (Foto. Scanpix).
Den amerikanske senatoren John Kerry var i forrige uke i Kabul for å diskutere Salehi-saken med president Hamid Karzai. (Foto. Scanpix).

Sikkerhetsrådgiveren til Afghanistans president Hamid Karzai, som er etterforsket for korrupsjon, har i årevis stått på lønningslista til CIA, ifølge afghanske og amerikanske tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådgiver Mohammad Zia Salehi ble arrestert i juli etter flere måneders USA-støttet etterforskning, men ble løslatt etter at Karzai selv grep inn i saken.

Foruten å være anklaget for korrupsjon, var presidentens nære rådgiver også under etterforskning for angivelig å stå i kontakt med Taliban-opprørere. Karzais inngripen ble møtt med kraftig kritikk fra Vesten, som har lagt sterkt press på den afghanske presidenten for å slå hardere ned på den massive korrupsjonen.

Avslører CIA-forbindelse

Nå avslører avisa The New York Times at Salehi skal ha vært på den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs lønningsliste i årevis.

Kildene til avisa er både amerikanske og afghanske tjenestemenn.

Det er uklart nøyaktig hva slags tjenester Salehi har bidratt med for lønna, men saken illustrerer de store motsetningene i kjernen av president Barack Obamas Afghanistan-politikk, skriver avisa: Samtidig som Obama krever at Karzai skal røske opp i den gjennomgripende korrupsjonen i Afghanistan, finansierer USA i hemmelighet de samme menneskene som er mistenkt for å stå bak korrupsjonen.

Forbindelsene mellom Salehi og CIA skaper også tvil omkring USAs seriøsitet i å bekjempe korrupsjonen i Afghanistan

Kerry

En talsmann for CIA avviser å bekrefte om hvorvidt Salehi står på deres lønningsliste. Men i forrige uke fløy den amerikanske senatoren John Kerry til Kabul for å diskutere Salehi-saken med Karzai, ifølge The New York Times.

Kerry hintet da om en CIA-forbindelse, selv om han ikke nevnte CIA konkret.

– Vi må granske dette forholdet nøye, sa Kerry. (©NTB)

Personvernpolicy