Velgervekst endrer ikke Høyre

Intensiverer egen politikk: Erna Solberg. Foto: Alexander Andersen/Scanpix.
Intensiverer egen politikk: Erna Solberg. Foto: Alexander Andersen/Scanpix.

Erna Solberg vil beholde Høyres voksende velgeroppslutning ved å intensivere dagens politikk. Politikken mot kriminalitet skal skjerpes spesielt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Høyre-leder Erna Solberg vil ikke endre Høyres politikk, bare intensivere den for å holde fast på den store framgangen på meningsmålingene.

Det går fram av et intervju med ABC Nyheter under en samling som Høyres stortingsgruppe avholder i dag og fredag.

- Ett område vi kommer til å jobbe mer med, er kriminalitetspolitikk, sier hun imidlertid.

- Utfordringene er sterkere blant annet på grunn av omreisende kriminelle. Det skjer stygge ting, sier Solberg og legger til:

- Og nærpolitiet forsvinner mange steder. Jeg ønsker å få nærmere kobling mellom politiet og kommunene. Ting som kunne stoppet David Toska i 15-årsalderen.

Velgere kommer og går

I sin innledning til stortingspolitikerne advarte Solberg mot å ta for gitt at alle de som nå har sympati med partiet, automatisk vil stemme Høyre ved neste korsvei.

- Meningsmålinger gir ikke flere mandater på Stortinget. Det gir ikke et borgerlig flertall, konstaterte hun.

- Hvilke grep vil du ta for å vedlikeholde Høyres store velgeroppslutning i meningsmålinger?

- Det er viktig å tenke over at vi har fått disse velgerne for det vi står for i dag. Vi kommer til å jobbe med virkelige problemer for virkelige mennesker. Vi vil balansere mellom behovene i dagens samfunn og de langsiktige utfordringene med å investere langsiktig, svarer Solberg.

Les også: Ernas faste valgkampstart.

Intensiverer heller

- Ingen forandring i politikken, altså?

- Vi vil intensivere vårt arbeid med god alternativ politikk på områder der regjeringen tar feil, og støtte oppunder der regjeringens politikk er riktig, sier Høyre-lederen.

- Hvordan vil en annerledes velgermasse påvirke utformingen av kommunevalgprogrammet neste år?

- Det viktigste for vårt program er utfordringene for dette samfunnet. Alle journalister spør om strategi. Det som vi vil påvirke, er hva det er mest avgjørende å gjøre noe raskt med. For eksempel fokus på kvalitet i helse og omsorg, svarer hun.

- Borgerlig enhet, javisst

Fram mot det regjeringsskiftet Solberg jobber for, hevder hun at enigheten aldri har vært større på borgerlig side. Men store endringer har skjedd i det interne styrkeforholdet. Høyre har blitt størst, Frp er store og sentrumspartiene langt mindre samlet, enn Frp alene.

- Hvilke endringer ser du i betydningen av sentrum for en borgerlig regjering nå framover, sammenliknet med nær historisk fortid?

- Jeg mener genuint at det aldri har vært så mye borgerlig enighet på borgerlig side i Norge, enn nå. Det som mangler, er jo vilje. Sentrum er jo svakere enn de noen gang har vært. Men ting kan endre seg raskere enn folk tror. Mange synsere sa også at Høyre ville forbli som et mellomstort parti, sier Solberg.

Sentrum eller ytre høyre?

Solberg mener de konservative partiene i Storbritannia og Sverige har lært av Høyre - og ikke omvendt.

- Både i Sverige og England har de konservative beveget seg mot sentrum. I Sverige har de hatt høyere nivå på alle velferdsordninger unntatt sykelønn. Nå nærmer de svenske ordningene seg Norges sosialdemokratiske nivå, sier Solberg.

I Norge ser det uansett ut til at hun må lene seg mot Frp ved en framtidig regjeringsdannelse.

Personvernpolicy