Godkjenner Aller-kjøp

Aller forlag er solgt til de to store forlagshusene Gyldendal og Aschehoug. (Foto: Aller forlag)
Aller forlag er solgt til de to store forlagshusene Gyldendal og Aschehoug. (Foto: Aller forlag)

Konkurransetilsynet griper ikke inn mot Gyldendal og Aschehougs oppkjøp av Aller Forlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I en pressemelding grunngir Konkurransetilsynet sin konklusjon med at Aller forlag har begrensede forlagsrettigheter og at oppkjøpet ikke medfører noen merkbar konsentrasjonsøkning for eierforetakene.

«Konkurransen mellom de sentrale aktørene i markedet reduseres etter tilsynets vurdering ikke som en følge av oppkjøpet. Tilsynet har heller ikke funnet at oppkjøpet vil føre til at mindre forlag blir utestengt fra massemarkedet», skriver Konkurransetilsynet.

Inn i Bladcentralen

En konsekvens av oppkjøpet vil være at Gyldenda l og Aschehoug forlag nå blir medeier av Bladcentralen, og dermed får bedre tilgang til det store massemarkedet for bøker i dagligvaremarkedet, kiosker og bensinstasjoner.

Til fagbladet Bok & Samfunn sier Gyldendals konsernsjef Geir Mork seg fornøyd med Konkurransetilsynets avgjørelse.

- Vi mente hele tiden vi hadde en god sak, men jeg skjønner at Konkurransetilsynet har brukt tid. Jeg er glad for avgjørelsen og ser fram til å bygge et nytt, sterkt forlag og øke konkurransen i massemarkedet.

Kritisk til Konkurransetilsynet

Men ikke alle i bokbransjen er like glade for avgjørelsen. Arve Juritzen i Juritzen forlag er like misfornøyd som Mork er fornøyd.

- Dette er en oppsiktsvekkende avgjørelse, men dessverre i tråd med den feilaktige kulturpolitikken myndighetene har valgt de siste årene, sier Arve Juritzen til Bok & Samfunn.

Han mener det nå blir enda mer vanskelig for de mindre forlagene å konkurrere med de tre store forlagshusene:

- Konkurransetilsynets avgjørelse fører til at de tre store forlagene nå har totalt kontroll på hele bokmarkedet. Det er nå umulig å selge bøker i Norge uten at Gyldendal, Aschehoug eller Cappelen Damm kontrollerer og tjener penger på konkurrerende forlags bøker.

Personvernpolicy