Ernas faste valgkampstart

- Skitten valgkamp

Kaster skitt mot skittkasting: Erna Solberg. Foto: Marit Hommedal/SCANPIX .
Kaster skitt mot skittkasting: Erna Solberg. Foto: Marit Hommedal/SCANPIX .

Erna Solberg varsler skitten valgkamp mot Høyre. Det gjør hun annet hvert år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): - Kampen blir tøffere framover. Det kommer til å komme taklinger mot oss som ville gitt gule og røde kort på fotballbanen.

Det sa Høyre-leder Erna Solberg da hun torsdag innledet på en konferanse for partiets stortingspolitikere. Her gjorde hun et stort nummer ut av anklager om at Arbeiderpartiet vil drive skitten valgkamp fram mot kommunevalget neste år.

- Jan Bøhler sa Høyre vil privatisere den videregående skolen. Det sier sitt om debattnivået, sa Solberg og fortsatte:

- Lager skremmebilde

- De rødgrønne lager et skremmebilde av Høyres politikk.

- De snakker aldri om Høyre, men om en hypotetisk høyreside de gjerne vil drive valgkamp mot.

- De snakker om at vi vil ha amerikanske tilstander i helsevesenet. Men i hele Høyres historie har vi vært med på å bygge opp velferd, ikke rive den ned. Høyres sjel er å drive velferdspolitikk for de aller svakeste, slo hun fast.

Skittkasting i 2008

Dermed ser anklager om skittkasting ut til å bli et fast punkt i Erna Solbergs retorikk ett år foran hvert valg.

9. juni 2008 skrev Dagsavisen at Høyre-leder Erna Solberg kom med kraftige personlige og politiske angrep på statsminister Jens Stoltenberg på partiets sentralstyremøte dagen før.

Og hun og spådde samtidig tidenes skitneste valgkamp fra Ap neste år.

- Det er urovekkende at statsministeren allerede nå legger seg på et historisk lavmål i sin argumentasjon. Derfor spår jeg at Aps valgkamp i 2009 kommer til å bli den mest skitne valgkampen noensinne, sa Solberg.

Det utløste følgende replikk fra Jens Stoltenberg:

- Når Høyre snakker om negativ valgkamp bør man lytte, for det er eksperter som snakker.

...og i 2006

Også to år tidligere fryktet Høyre-leder Erna Solberg en kommunevalgkamp året etter med skittkasting og direkte løgn fra Arbeiderpartiets og statsminister Jens Stoltenbergs side.

Det kom fram for eksempel i Fedrelandsvennen 16. oktober 2006.

«I sin tale til sentralstyret i går kom Solberg med krasse beskyldninger mot statsministeren. - Stoltenberg omgår sannheten. Noen ganger bløffer han for å stille seg selv i et godt lys og andre i et dårlig lys. Vi har sett Stoltenberg ty til skittkasting for å komme seg ut av vanskelige situasjoner. Dette smitter over på andre innenfor regjeringspartiene. Derfor frykter jeg en valgkamp der våre motstandere vil finne på angrepspunkter som ikke er reelle. Jeg tror vi vil få en knallhard negativ valgkamp, sier Solberg.», ifølge en NTB-melding den gangen.

- Tør de være ærlige?

På Gardermoen i dag sa Solberg, ikke minst med gode meningsmålinger i ryggen, seg optimistisk.

- Jeg er optimistisk, jeg, over at Jens Stoltenberg vil rette kanonene mot oss. Det vil gi mer oppmerksomhet om våre saker og politikk. Spørsmålet er om de tør å ta en ærlig debatt og bevisføring. For det er en debatt vi kommer til å vinne! sa Solberg til stortingsgruppa og la til:

- Hvis Ap mener velgerne er så dumme at de stemmer Høyre fordi de ikke vet hva vi står for, bør de si det!

- Du advarte mot skittkasting fra Ap i kommende valgkamp. Men det gjør du jo ett år foran hvert valg?

- De diskuterer på et plan som er hypotetisk og annerledes enn det virkelige Høyre. Det vil ikke virke. Og det er fordumming av norsk politikk når de snakker om et Høyre som ikke finnes, sier Erna Solberg til ABC Nyheter.

Hva Høyre vil

Etter disse anklagene mot Arbeiderpartiet, slo Solberg kontra:

- Det er bedre for oss å snakke om hva vi vil, enn hva de rødgrønne ikke får til.

- Det er bedre å snakke om våre ambisjoner for samfunnet. Fremfor å snakke om politikk, skal vi snakke om utfordringer i det norske samfunnet, og hvilke metoder og løsninger vi skal ha, sa Solberg og gikk gjennom Høyres hjertesaker:

Lavere skatt, modernisering av offentlig sektor, mer innovasjon og bedre utdanning og «frigjøring» av norske bønder fra statlige reguleringer og tilskudd fra statsbudsjettet.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Erna Solberg.


Personvernpolicy