Lekket hemmelig CIA-dokument

Julian Assange og WikiLeaks sa de kom til å publisere hemmelige CIA-dokumenter i dag. De holdt ord. Foto: Scanpix).
Julian Assange og WikiLeaks sa de kom til å publisere hemmelige CIA-dokumenter i dag. De holdt ord. Foto: Scanpix).

WikiLeaks meldte i går at de kom til å lekke hemmelig informasjon om CIA i dag, onsdag. Og WikiLeaks holdt ord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I en kort melding på Twitter sent tirsdag kveld meldte nettstedet at «WikiLeaks vil offentliggjøre CIA-papirer i morgen», uten å gi noe nærmere tidspunkt.

Og for kort tid siden la nettstedet ut CIA-papirene de henviste til.

Les også: Vil publisere CIA-dokument

Dokumentet er datert til 2. februar 2010 og har som hovedtittel «What If Foreigners See the United States As An "Exporter of Terrorism"».

I hovedtrekk dreier dokumentet seg om hva som vil skje dersom det internasjonalt vil bre seg en oppfatning av at USA er en eksportør av terrorisme.

Dokumentet starter med gjenomgang av kjente amerikanske terrorister som har operert i utlandet.

  • I 2009 reiste fem amerikanske muslimer til Pakistan, angivelig for å slå seg sammen med Taliban-enhenter der.
  • I 2008 drev pakistansk-amerikanske David Headly etterretning i forkant av angrepet i Mumbai hvor 160 personer mistet livet.
  • Amerikanske jøder har støttet og deltatt i aksjoner i mot det de har oppfattet som fiender av Israel. Den mest kjente er legen Baruch Goldstein som drepte 29 palestinere i en moské i 1994.
  • I 1880-årene bombet irsk-amerikanere Scotland Yard, det britisk parlamentet, Tower of London og detonerte flere bomber på t-banestasjoner i London. Irsk-amerikanere har også støttet IRA økonomisk fra 1960-årene.

Avsluttningsvis konkuldererer rapporten med at utenlandske samarbeidspartnere kan bli mindre villige til å samarbeide om en oppfattning om at USA eksporterer terrorisme sprer seg. Juridisk samarbeid nevnes spesielt, som f.eks. utleveringer og avhør i fremmede stater.

Les også: Wikileaks presset til å fjerne navn fra lekkasjefiler

Se dokumentet nederst i saken

– Denne typen analyser produseres kun for å stimulere til nytenkning og nye perspektiver, sier CIA-talsmann George Little.

En amerikansk tjenestemann, som vil være anonym, forsøker ifølge nyhetsbyrået AFP å latterliggjøre WikiLeaks, som hadde sørget for stor oppmerksomhet i forkant av offentliggjøringen av CIA-dokumentet.

– Dette kan neppe kalles noen bombe, sier han.

Offentliggjøringen av dokumentet kom samme dag som svensk politi formelt innledet etterforskning av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange for trakassering. To svenske kvinner har beskyldt Assange for voldtektsforsøk, noe Assange har tilbakevist på det sterkeste.

Nettstedet har tidligere kunngjort at 15.000 sider med hemmeligstemplede militære dokumenter vil bli lagt ut på siden «om kort tid».

Tidligere i sommer publiserte WikiLeaks 75.000 sider med klassifiserte dokumenter som har blitt lekket fra det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon.

Bruk kommentarfeltet til å si din mening. Er det riktig av WikiLeaks å publisere hemmelige militære dokumenter?

Les også: Assange tror Pentagon står bak sexfelle

Personvernpolicy