Frankrike vil hindre romfolk i å reise fra Romania

Ana Maria Putzi er ble forrige uke sendt tilbake til Romanias hovedstad Bucuresti fra Frankrike. Familien har reist frivillig, men den franske regjeringens utsendelse av romfolk blir likevel kritisert av opposisjonen og menneskerettsaktivister. Foto: REUTERS/SCANPIX
Ana Maria Putzi er ble forrige uke sendt tilbake til Romanias hovedstad Bucuresti fra Frankrike. Familien har reist frivillig, men den franske regjeringens utsendelse av romfolk blir likevel kritisert av opposisjonen og menneskerettsaktivister. Foto: REUTERS/SCANPIX

EU må få Romania til å hindre at så mange romfolk forlater landet, mener Frankrike. President Nicolas Sarkozy kaller en håndfull EU-land inn til toppmøte om innvandring i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske regjeringen blir kraftig kritisert både hjemme og internasjonalt for den pågående utsendelsen av personer som tilhører romfolket.

Møtet om innvandring skal etter planen finne sted i Paris 6. september, og kun noen utvalgte EU-land er invitert. På listen er Tyskland, Italia, Spania, Storbritannia og Hellas.

Belgia, som har formannskapet i EU dette halvåret, ble lagt til listen i etterkant, melder EU Observer. Verken Romania eller Bulgaria, dit hundrevis av personer fra romfolket nå blir returnert, er invitert.

– Vi har ikke mottatt noen invitasjon ennå, sier Mihai Somfalean, pressetalsmann for Romanias innenriksminister til nettstedet.

Truer med å blokkere

Samtidig ber Frankrike nå EU-kommisjonen om å tvinge Romania til å gjøre mer for å stanse strømmen av personer av romfolket ut av landet. I et brev til Kommisjonen antyder regjeringen at den kan komme til å blokkere Romanias adgang til Schengen-samarbeidet om ikke den gjør mer. Romania skal etter planen bli del av Schengen neste år.

Den franske regjeringen ber videre EU om å sørge for at Romania bruker av de fire milliardene euro landet mottar i årlig støtte fra Unionen, til integrering av romfolket, melder Reuters.

Representanter for den rumenske regjeringen kom onsdag til Paris for samtaler om det betente spørsmålet. Og den rumenske regjeringen sier den vil be EU om hjelp til å reintegrere de personene som blir sendt tilbake dit.

Automatisk utsendelse

Det er ingen formell agenda for møtet i september, men det er ventet at det vil få mye oppmerksomhet. Italias innenriksminister Roberto Maroni roste i helgen Nicolas Sarkozys kampanje mot romfolket, som innebærer at hundrevis av leirene deres blir jevnet med jorden og at hundrevis blir sendt ut av landet.

Maroni sa at han vil bruke møtet i september til å ta opp igjen spørsmålet om automatisk utsendelse av borgere fra andre EU-land, som ikke kan livnære seg selv, og han nevnte eksplisitt romfolket.

Ifølge reglene om bevegelsesfrihet kan EU-borgere kun utvises dersom de ikke har penger til å forsørge seg, mangler helseforsikring eller er en trussel mot offentligheten. Hvert tilfelle må behandles separat, slik at masseutsendelser ikke skal finne sted.

Kraftig kritikk

EU-kommisjonen har imidlertid ennå ikke mottatt noen formelle klager på at Frankrike gjennom utsendelsene har brutt EUs regler om bevegelsesfrihet i Unionen.

Sarkozys kampanje blir kraftig kritisert av blant annet opposisjonen, menneskerettighetsgrupper, FN, Europarådet og paven. Men Frankrike slår tilbake mot den massive kritikken av utsendelsene. Landets europaminister, Pierre Lellouche, sier til avisa Le Figaro at bevegelsesfrihet mellom EU-landene ikke må være en unnskyldning for massemigrasjon.

Han avviser at Frankrike har deportert personer fra romfolket, og at regjeringen har fulgt EUs lover. Personene som blir sendt ut av landet reiser frivillig og får økonomisk støtte, sier Lellouche, ifølge nyhetsbyrået DPA. (©NTB)

Personvernpolicy