Hyller Sir Sean på 80-årsdagen

EN KJEMPE FYLLER ÅR: Skuespillerlegenden Sean Connery er 80 år i dag. Her ser du ham som: Henry Jones i Indiana Jones-filmene (øverst til venstre), James Bond i «Never Say Never Again», ubåtkapteinen Marko Ramiusz i «Jakten på Rød Oktober» og fangen John Mason i «The Rock». Foto: Epa/Scanpix.
EN KJEMPE FYLLER ÅR: Skuespillerlegenden Sean Connery er 80 år i dag. Her ser du ham som: Henry Jones i Indiana Jones-filmene (øverst til venstre), James Bond i «Never Say Never Again», ubåtkapteinen Marko Ramiusz i «Jakten på Rød Oktober» og fangen John Mason i «The Rock». Foto: Epa/Scanpix.

I dag feirer Bond-legenden Sean Connery 80-årsdagen sin med familie og venner på Bahamas. – Vi er glade på hans vegne, sier Bond-redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Thomas Sean Connery

* Født 25. august 1930 i Fountainbridge i Skottlands hovedstad Edinburgh.

* Vervet seg til Royal Navy etter endt skolegang, hvor han ble dimittert på medisinsk grunnlag.

* Representerte Skottland i Mr. Universe-konkurransen i 1953. Denne opptredenen fungerte som en døråpner til jobber på scene og i filmindustrien.

* Connery har vært forkjemper for skotsk selvstendighet og er medlem av Scottish National Party.

* I 2000 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn.

(ABC Nyheter): – Vi i fanmiljøet i Norge er kjempeglad for at Connery fortsatt er i god form, og vi ønsker ham hjertelig til lykke med dagen. Det er hyggelig at de gjør stas på ham, sier Bond-fan og redaktør for Jamesbond.no, John Berge, til ABC Nyheter.

Rundt 50 personer skal være invitert til en lukket fest på et landsted i nærheten av stjernens hjem i Nassau. Selv foretrekker Sir Sean spillemenn fremfor gjester fra Hollywood. Det kanadiske bandet Bowfire er flydd inn for å spille keltisk musikk under festen.

– Det er høysommer på Bahamas, så gjestene vil drikke sjampanje under markisene i hagen. Det kommer ikke noen store stjerner, for Sean har ikke mange kjendisvenner. Det kommer kun folk han har kjent og stolt på i årevis, forteller en kilde til den skotske tabloidavisen Daily Record.

– Bildet på Bond

Sean Connerys utrolige filmkarriere spenner over seks tiår, fra debutfilmen «Lilacs In The Spring» (1954) til «The League Of Extraordinary Gentlemen», som kom i 2003. Skotten vil imidlertid alltid være forbundet med en viss agent.

– De fleste har Connery som sin Bond-favoritt ettersom det var han som definerte rollen i filmserien. Connery er bildet på hvordan vi ser for oss James Bond når det gjelder image og oppførsel, sier Bond-entusiast John Berge.

Se Mike Myers`hyllest av Connery under AFI Life Achievement Awards.

– Hva kjennetegnet Connerys Bond?

– I de første filmene var forholdet hans til kvinner litt omstridt. Han var tøff i kantene og knallhard i oppgjøret med skurker. En mannssjåvinist og ekte morder.

– Personlig har jeg Timothy Dalton som min favoritt, men jeg liker flere av Connerys Bond-filmer godt. Han var best i «Thunderball», den fjerde filmen, men både «From Russia With Love» og «Dr. No» var solide filmer. «Goldfinger» har også sine kvaliteter, men jeg har blitt litt lei av den.

John Berge mener det er store forskjell mellom Sean Connery og den ikoniske karakteren han har portrettert i sju filmer.

– Arbeiderklassegutt

– Connery er arbeiderklassegutt, mens regissøren Terence Young var «posh» og mer opptatt av dyre dresser. Du kan si at Connery gikk i skole hos Young.

Sir Sean pensjonerte seg som skuespiller etter «The League Of Extraordinary Gentlemen» i 2003. Skotten fikk avsmak for bransjen. Flere ganger har han kritisert dagens filmindustri for å være for opptatt av penger.

John Berge tror også at Connery ble lei av Bond.

– Etter hvert tror jeg han så det ironiske i karakteren: Å spille verdens mest kjente, hemmelige agent. Det ble stadig mer komedie. Derfor har jeg full forståelse for at han ble møkka lei alt av som har med Bond å gjøre.

– Men Connery har også gjort utrolig mange andre filmer som er gode. «Jakten på Rød Oktober», hvor han spiller russisk ubåtkaptein, er en stor film. Jeg liker også de smalere scifi-filmene hans, som «Outland». «The Rock» må vi også nevne. En kjempeherlig film, mener Berge, som ikke synes det er leit at legenden har pensjonert seg.

– I motsetning til mange sluttet hans mens leken var god.

Personvernpolicy